E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda ABD etkisi---

Piyasalarda ABD etkisi

Piyasalarda ABD etkisi
09 Şubat 2018 - 08:50 borsagundem.com

Global piyasalarda ABD borsalarının etkisiyle sert düşüşler görüldü

Asya borsaları, Wall Street'in hızlı artan tahvil getirileri karşısında tekrar gerilemesinin ardından Çin hisselerinin dip seviyeleri görmesiyle düşüş kaydederken, yen ve İsviçre frankı gibi güvenli liman olarak görülen para birimleri talep görüyor.

Şanghay Bileşik Endeksi Mayıs 2017'den bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra yüzde 4.1 düşüş kaydederken, lokomotif hisseler CSI 300 endeksi altı ayın dip seviyesine geriledikten sonra yüzde 4.6 ekside bulunuyor. Bu düşüş ABD borsalarının ardından Çin hisselerinin yüzde 10 ve daha fazla düşüşle düzeltme bölgesine girmesine neden oldu. Çin merkez bankası, Çin'de ay takviminin başında kutlanılan festival öncesinde nakit talebi karşılamak için yaklaşık 2 trilyon yuan (316.11 milyar dolar) geçici likidite piyasaya sürdüğünü açıkladı. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 3.2 geriledi ve haftalık yüzde 8.9 düşüş kaydetmeye hazırlanıyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 2.3 düşüşle iki ayın dip seviyesine geriledi. 29 Ocak'ta rekor seviyeyi gören endeks, ard arda altıncı günde de düşüş kaydetmeye hazırlanıyor ve haftalık yaklaşık yüzde 7.7 ekside bulunuyor. ABD piyasaları küresel satışı baskısı altında bulunmaya devam ediyor. Dow endeksi yüzde 4.1 ve S&P 500 endeksi dün yüzde 3.7 geriledi.

Yen küresel hisse senedi piyasalarının tekrar gerilemesiyle dolar karşısında bugün döt ayın zirvesine yaklaştı ve geleneksek güvenli liman para birimlerine yönelmeyi tetikledi. Risk iştahının azalması ve oynaklığın daha da yükselmesi birçok yatırımcıyı yeni yatırım yapmak yerine mevcut pozisyonlarını kapatmaya zorluyor. Dolar yen karşısında 26 Ocak'ta gördüğü dört ayın dip seviyesi olan 108.28'e yaklaşarak 108.56'da bulunuyor ve haftalık yüzde 1.3 düşüşte. Bu seviyenin kırılması, 2017 yılın dip seviyesi olan 107.32 seviyesinin test edilmesine yol açabilir. Euro ise 25 Ocak'ta gördüğü 3 yılın zirvesi olan 1.2538'den geriledikten sonra 1.2248 dolarda bulunuyor. Euro haftalık yüzde 1.6 düşüş kaydederken, bu düşüşün bugün sona erene kadar devam etmesi halinde Kasım 2016'dan bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmiş olacak.

Petrol fiyatları İran'ın üretim artırma planları açıklaması ve ABD ham petrol üretiminin rekor seviyeleri görmesinin ardından küresel arzda keskin artış endişelerinin güçlenmesiyle, altıncı günde de geriledi. Brent ham petrol vadeli fiyatı dün yüzde 1.1 düşüşle 20 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından bugün yüzde 0.6 düşüşle 64.43'e geriledi.

Altın hisse senedi piyasasının gerilediği bir ortamda yatay seyretmesine rağmen yüksek seyir izleyen dolar ve küresel faiz oranlarının artmasına ilişkin endişeler fiyatları düşürdü. Spot altının ons fiyatı büyük değişim göstermeyerek 1,317.51 dolarda bulunuyor. Spot altın doların toparlanmasıyla haftalık yüzde 1'den fazla düşüşte ve ard arda ikinci haftalık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)