E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalara faiz darbesi---

Piyasalara faiz darbesi

Piyasalara faiz darbesi
28 Şubat 2018 - 09:01 borsagundem.com

Fed'in Mart ayında faiz artırımlarını artırabilme ihtimalinin yükselmesi borsalara satış getirdi

Asya borsaları Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ardından ABD'de faizlerin öngörülenden daha fazla yükseleceği endişeleri ve Çin'de beklentilerin altında kalan imalat sektörü verisinin etkisiyle geriledi. ABD borsaları da Powell'ın açıklamaları sonrası yüzde 1 ekside kapanarak üç hafta önceki sert satışlardan bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.2 ekside seyrediyor. Endeks ay başında küresel hisse piyasalarında görülen satışlardan bu yana bir miktar toparlanmasına karşılık Şubat ayını yüzde 4.5 ekside kapatmaya hazırlanıyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yenin bir miktar değer kazanması sonucu yüzde 1 ekside seyrederken, S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.2 ekside bulunuyor. Fed Başkanı Powell, dün akşam Temsilciler Meclisi'ne yaptığı konuşmada merkez bankasının faizlerde kademeli artırım tutumunda değişiklik olmadığına işaret etti. Ancak siyasetçilerin sorularına verdiği yanıtlarda ekonomik büyümenin güçlendiğini ifade etmesinin ardından bu yıl üç yerine dört faiz artırım yapılacağı yönündeki fiyatlama kuvvetlendi. Powell sorulara verdiği yanıtlarda, "Aralık ayındaki toplantıdan bu yana olan gelişmeleri hesaba katarak Mart ayındaki toplantıya yeni faiz patikası tahminlerimizi hazırlayacağız... Kendi açımdan bakınca enflasyonun hedefe doğru yükseldiğine yönelik görüşüme olan güvenimi artıracak bazı veriler gördük. Ayrıca dünya çapında güçlenme ve maliye politikalarının ekonomi için daha destekleyici olduğunu gördük" dedi. Güne hafif satıcılı başlayan Asya borsalarındaki düşüş Çin imalat sanayinin Şubat'ta bir buçuk yılın en zayıf büyümeyi kaydettiğini gösteren verinin ardından hızlandı. Çin'de resmi imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Şubat ayında 50.3 ile beklentilerin altında bir değer aldı. Ancak analistler yeni ay yılı tatilleri ve hava kirliliğini azaltmak için fabrikaların kapatılması gibi geçici unsurların endeksi etkilemiş olabileceğini, Çin ekonomisi hakkında fikir edinmek için Mart ayını beklemek gerektiğini ifade ettiler.

DÖVİZ

Dolar Fed Başkanı Powell'ın ekonominin güçlendiğine yönelik açıklamalarının ardından ABD'de faizlerin öngörülenden daha fazla yükseleceği beklentisiyle üç haftanın zirvesine yaklaştı. Powell'ın açıklamalarının ardından işlemciler bu yıl dört faiz artırımı yapılacağını fiyatlamaya başladı. Fed'in Aralık ayında yayımlanan son tahminleri bu yıl üç faiz artırımına işaret ediyordu. Merkez bankasının yeni tahminleri Mart'ta yayımlanacak. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün 90.50'ye yaklaştıktan sonra bugün yatay seyrederek 90.372'de bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları Çin ve Japonya'dan gelen zayıf imalat sektörü verilerinin ardından bu büyük iki ekonominin ivme kaybedeceği ve petrol talebinin azalacağı endişesiyle gerilerken, ABD ham petrol stokları hızla artan üretime paralel yükseldi. Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 0.6 düşüşle 66.23 dolara indi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve en büyük petrol ithalatçısı Çin'de imalat sektörü satın alma yöneticisi endeksi Şubat ayında bir buçuk yılın en düşük değerini aldı. Japonya'da ise sanayi üretimi Ocak ayında Mart 2011'deki büyük depremden bu yana en keskin düşüşü kaydederek talepte zayıflamaya ve stoklarda artışa dikkat çekti. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de ise ham petrol stoklarındaki artış fiyatlar üzerinde baskı yarattı. Özel sektör verisine göre 23 Şubat'ta sona eren haftada ham petrol stokları 933,000 varil artarak 421.2 milyon varil oldu.

ALTIN

Altın fiyatları ABD'de faizlerin öngörülenden daha fazla yükseleceği endişesiyle dünkü kayıplarını artırdı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,313.26 dolara kadar düştükten sonra yüzde 1.1 ekside kapanırken, bugün de yüzde 0.1 ekside 1,317.01 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)