E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar PPK kararını ve Draghi'yi fiyatlayacak---

Piyasalar PPK kararını ve Draghi'yi fiyatlayacak

Piyasalar PPK kararını ve Draghi'yi fiyatlayacak
20 Ekim 2016 - 09:54 borsagundem.com

Kapital FX, "PPK’da alınacak karara göre oluşan 3 senaryo; TCMB’nin 25 baz puan faiz indirmesi, faiz indirmemesi veya 50 baz puan indirmesi şeklindedir"

TCMB ve ECB 

Avrupa işlemlerinin başlamasıyla beraber TRY’nin ilk olumlu piyasa eğilimine katılmasıyla değer kazanmaya başladığı görülmektedir. Ancak TL’deki değer kazancı günün ilk yarısında yoğun olarak KRW ve RUB ile beraber seyrederken gün ortasında ayrışmanın belirginleştiği görülmektedir. Değer kazancı ABD işlemleri öncesinde %0,70’i bulurken, günün tamamına da yayılmış; USDTRY 3,0572 seviyesini görmüştür. Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut’un Merkez Bankası’nın faiz indirmeyebileceğine dair yorumu bu değer kazancında etkilidir. 

İktisadi büyümeyi kısa dönemde desteklemek amacıyla para politikasının da etkin bir şekilde gevşetilmesi durumunun ortaya çıktığını görüyoruz. “Sadeleşme” politikası çerçevesinde TCMB hali hazırda faiz koridorunun üst bandında toplamda 250 baz puanlık indirim yapmıştır. Faiz koridoru halen 100 baz puanlık bir alan içine sıkışmıştır ve koridoru tamamen simetrikleştirmeye TCMB’nin Perşembe yapacağı hamleye göre 1 veya 2 adım kaldı. Bir opsiyon; faiz koridoru üst bandında ve alt bandında 25’er baz puan indirim yaparak simetirkleştirmeyi tamamlamak (%8,00 - %7,50 - %7,00). Diğeri ise; faiz koridoru üst bandını 25 baz puan indirerek simetrikleşme adımını 1 ay ertelemek ve koridoru %7,75 - %7,50 - %7,25 haline getirmek. Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut’un son açıklamasından sonra; Merkez’in bu ay faiz indirimi yapmayarak sadeleşme politikasına bir ay ara vermesi de ihtimaller arasına girmiştir. Biz baz senaryo da olan gecelik borç verme faizinde 25 baz puan indirim beklentimizi koruyoruz. 

TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri TL’nin dayanma gücünü azaltmaktadır. Bu hafta yayınlanan yabancı raporlar da beklenenden fazla faiz indirimi yapılmasının kur üzerinde katalist etkisi olabileceğinden bahsetmekteler. Merkez Bankası’nın da odak noktasının büyümeyi desteklemeye kaydığını ve iç talep kaynaklı büyüyeceğimizi düşünerek; 2 faiz indiriminin daha 25’er baz puanlık dilimlerle yapılmasını; faiz koridorunun en son %7,75 - %7,50 - %7,25 bandında simetrik hale getirilmesini bekliyoruz. Yani Ekim PPK’da ve Kasım PPK’da faiz indirimleri yapılacak. En sonunda da tek politika faizinin %7,50’de oluşturularak sadeleşmenin bitirileceğini öngörüyoruz. Büyümenin odak noktasına oturtulduğu bir ortamda da, her ne kadar teorik olarak aksini düşünsek de faiz indirimleri devam edecektir. 

Bu kapsamda; PPK’da alınacak karara göre bir TRY hareketi göreceğiz. Oluşan 3 senaryo; TCMB’nin 25 baz puan faiz indirmesi, faiz indirmemesi veya 50 baz puan indirmesi şeklindedir. 

Fiyatlamaların geldiği nokta itibariyle 25 baz puanlık bir faiz indiriminin TRY’de geniş resimde baskının sürmesine neden olacağını ve 3,10 bariyerinin zorlanmaya devam edileceğini düşünüyoruz. Kısa dönem için TRY’de öngördüğümüz değer kaybı senaryolarının da devreye girmesini bekliyoruz. 

TCMB’nin faiz indirmemesi durumunda ise kısa dönem için bir soluklanma meydana gelecek ve kurda bu sefer 3,05 – 3,10 bant aralığının bir kademe altına geçilebilecektir. Ancak daha uzun dönemde gerek Fed faiz artırım opsiyon fiyatlamasındaki eğilim, gerekse de siyasi ve jeopolitik riskler TRY’de kalıcı bir değer kazancı önünde engelleyici olabilir. 

TCMB’nin 50 baz puan faiz indirmesi halinde ise kurda 3,10’un hacimli bir şekilde kırılmasıyla 3,10 – 3,17 ekseninde fiyatlamalar bekliyoruz. 

Avrupa’da; Merkez Bankası kararları ve Mario Draghi’nin açıklamaları izlenecek. Son dönemde helikopter paraya veya parasal genişlemenin geleceğine yönelik farklı yönlerde spekülasyonlar ortaya atıldı. Draghi’nin son söylemleri “parasal genişlemenin azaltılmasına” yönelik haberleri boşa çıkarmıştı. Cari şartlarda öngörülen Mart 2017 tarihinin ileriye doğru uzaması çok olası görünüyor.

Kapital Fx

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)