E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar politik gelişmeleri takip edecek---

Piyasalar politik gelişmeleri takip edecek

Piyasalar politik gelişmeleri takip edecek
16 Ocak 2017 - 09:02 borsagundem.com

Ak Yatırım raporunda global ölçekte doların güçsüz kalabileceğini öngörüyor

ABD 10 yıllık faiz oranlarının yılın ilk çeyreğinde gerilemesi bazında oluşturduğumuz global görünüm raporumuzda değindiğimiz, yatırımcıların ABD 10 Yıllık Hazine tahvili vadeli kontratlarında aldıkları net kısa pozisyonun artmaya devam ederek 1 milyon kontratı aştığını görüyoruz. Yatırımcılar rekor seviyede kısa pozisyon alırken (ABD tahvil faizlerinin yükseleceğine inanıyorlar) büyük çoğunluğun aynı yönde kümeleşmesi bu görüşün gerçekleşmeyebileceğine dair düşüncemizi destekliyor. Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta ulaştığımız ilk çeyrek hedefimizin (%2,3) daha altında bir seviyeye inilebileceğini görüyoruz. Bu senaryoda ilk çeyrekte ABD faizlerinin ve S&P500'ün bir miktar daha gerileyebileceğini, global ölçekte doların güçsüz kalabileceğini öngörüyoruz.

Euro/Dolar paritesinin 1,08-1,09 aralığına doğru güçlenebileceğini, gelişmekte olan ülke borsalarının yukarı yönünü devam ettirebileceğini, kurların dolar karşısında değerini koruyabileceğini düşünüyoruz. Ons altında 1230-1240 dolar aralığına yükselişin devam etmesini, Brent petrolde ise vadeli piyasalarda yatırımcıların rekor uzun pozisyonları nedeniyle 56,5 Dolar geçilmeden 60 dolar hedefini konuşmak için erken olduğunu görüyoruz. Bu hafta Sterlin için kritik bir hafta olabilecekken Salı günü İngiltere Başbakanı May'in konuşması, Çarşamba ve Cuma FED Başkanı Yellen konuşması, Perşembe ECB kararı (değişiklik beklenmiyor) ve Cuma Donald Trump'ın Başkanlık töreni yakından takip edilecek.

Bugün... ABD piyasaları tatil. 21:30'da İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney konuşma yapıyor. Salı günü konuşma yapacak olan İngiltere Başbakanı May öncesinde Carney'in konuşması Sterlin üzerinde sınırlı etki yapabilir.

Salı...BREXİT GÜNÜ. İngiltere Başbakanı Theresa May konuşma yapıyor (Zaman belirlenmedi). Daha önce en geç Mart ayında İngiltere'nin AB'den ayrılmasına yönelik resmi işlemleri başlatmak üzere 50.maddeyi yürürlüğe koyacaklarını belirten May'in Salı günkü konuşması Sterlin cephesinde yakından takip edilecek. Özelliikle İngiltere'ye insan göçü konusunda "dirençli" tutumuyla dikkat çeken ve bu konuda gerekirse AB ile ortak pazar anlaşmasını feshedeceğini belirten İngiltere Başbakanı May'in demeci önemli olacak. "Hard Brexit" olarak da ifade edilen ve İngiltere ile AB'nin ortak Pazar ve serbest dolaşım konularında belirgin sınırlar ile ayrılmasına yol açabilecek bir yapıyı destekleyen nitelikte bir konuşma olur ise Sterlin/Dolar paritesinde 1,20 seviyesinin altına yerleşebiliriz. Mevcut durumda paritede 1,2350 üzerinde uzun pozisyona geçilebilecekken, 1,2120 altında kısa pozisyonlar korunabilir. Paritede işlemler an itibarıyla 1,2030'dan geçiyor.

FOMC üyeleri Dudley (16:45, oy kullanıyor-güvercin) ve Brainard (18:00, oy kullanıyor-güvercin) konuşma yapıyor.

Çarşamba... YELLEN TAKİP EDİLİYOR. FED Başkanı Yellen (23:00) konuşma yapıyor. Konuşmada ABD verileri ve enflasyon beklentilerindeki pozitif görünüme değinilmesi durumunda dolar pozitif bir etki beklenebilir.

Diğer gelişmelere bakıldığında 14:00'de OPEC'in aylık raporunu yayımlandığını görüyoruz. Petrol fiyatları üzerinde belirgin etki yapabilir. 17:00'de FOMC üyesi Kaplan (nötr, oy kullanıyor). 19:00'da Euro bölgesi Aralık ayı TÜFE verisi (beklenti: %0,5) açıklanıyor. Verinin beklentilerin üzerinde gelmesi durumda Euro pozitif etki görebiliriz. Ancak doların seyrinin paritelerde daha etkili olduğunu ve Euro/Dolar paritesinin verilerden bağımsız olarak yukarı hareketini devam ettirebileceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.

Perşembe... ECB GÜNÜ. 15:45'te ECB para politikası toplantısı kararı açıklanıyor. Daha önce 80 milyar Euro'luk tahvil alım programını aylık 60 milyar Euro'ya düşürerek süresini Mart ayının sonrasına uzatan ve tahvil alımlarında -40 baz puanın altındaki tahvilleri de alarak Avrupa Hükümet tahvil piyasasında nominal faizleri baskılayan ECB'nin bu toplantısında bir değişiklik yapması beklenmiyor. 16:30'da ECB Başkanı Draghi konuşma yapıyor.

Cuma... TRUMP GÖREVE BAŞLIYOR. 20:00'de ABD Başkanı Trump ressmen göreve başlıyor. Yemin töreni ve Trump konuşması yakından takip edilecek. Konuşmada dış ticaret ve vergi politikalarına ilişkin detaylara değinilmesi durumunda piyasalarda yüksek volatilite görülebilir.

Diğer gelişmelere bakıldığında 03:00'da FED Başkanı Yellen konuşma yapıyor. 04:00'da Çin 2016 dördüncü çeyrek büyüme rakamı açıklanıyor. Büyümenin %6,7 olması beklenirken, beklentilerin üzerinde bir rakam gelişmekte olan ülke borsaları ve emtia fiyatlarına pozitif etki yapabilir. FOMC üyeleri Harker (17:00 - oy kullanıyor, şahin) konuşma yapıyor.

Ak Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)