E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Moody's kararına aldırmadı---

Piyasalar Moody's kararına aldırmadı

Piyasalar Moody's kararına aldırmadı
08 Mart 2018 - 10:29 borsagundem.com

Analistler, piyasaların not kararına sınırlı tepki verdiğini belirtti

Piyasalar, Moody's'in not indirim kararına sınırlı tepki verdi. Dolar/TL yukarı yönlü seyrederken, borsa güne alıcılı başladı.

Dün piyasa beklentisine paralel gelen Merkez Bankası faiz kararı sonrası 3.79-3.80 aralığında hareketin izlendiği kur, bu sabah saat 10:08'de yüzde 0,32 yükselişle 3,8060'da yer aldı. Küresel piyasalarda zayıf bir görünüm çizen dolar, TL'ye destek olurken, Moody's'in not kararı negatif tarafta yer aldı. Buna karşın not indiriminin kur üzerindeki etkisi sınırlı oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise güne yükselişle başladı. Endeks, aynı dakikalarda yüzde 0,16 primle 117.023 puanda yer aldı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Ba1"den "Ba2"ye düşürdü, not görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çevirdi. Böylece Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin iki seviye altına düşmüş oldu.

İş Yatırım'dan yapılan açıklamada, "Moody's'in hali hazırdaki notu yatırım yapılabilir seviyenin altında olduğu için son indirimin piyasalarda önemli bir etkisinin olmayacağını düşünüyoruz." denildi.

"Karar şaşırtıcı değil"

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan bültende not kararı şu şekilde değerlendirildi: "Karara gerekçe olarak şirketten yapılan açıklamada iki önemli başlık öne çıktı. Buna göre, kurumların direncindeki süregelen kayıp, dış şok riskindeki yüksek borç ve siyasi risklerin artışı not indiriminde önemli rol üstlendi. Mart 2017’de görünümün negatife çevrildiğini ve kurumların genel yaklaşımlarında 12-18 ay içerisinde negatif görünüme sahip ülke notlarında indirim yapıldığını dikkate alacak olursak, kararın zamanlama olarak sürpriz ancak beklenti olarak şaşırtıcı olmadığını söyleyebiliriz. Fiyatlamalara yönelik muhtemel etkileri ise sınırlı düzeyde negatif olabilir ancak kalıcı bozulma ihtimalini düşük görüyoruz."

Dış şoklara dikkat çekildi

Akbank tarafından hazırlanan bültende ise, "Moody’s kredi notundaki düşüşe gerekçe olarak iki neden sunuyor: İlki para politikasının etkinliğindeki azalma ve yapısal reformlardaki gecikmenin getirdiği kurumsal güç kaybı. İkincisi ise yüksek cari açık ve dış borç ile borç çevirme zorunluluklarının, artan belirsizlik ve yüksek küresel faiz oranları ortamında, bir dış şok riskini artırması. Kurum, Türkiye’nin potansiyel büyüme oranını yüzde 3,5- yüzde 4 seviyesinde, hükümetin yüzde 5 yönündeki tahmininin altında, görüyor. Karar sonrası piyasa tepkisi ise çok sınırlı." ifadelerine yer verildi.

ECB takip edilecek

Piyasalarda bugün ECB faiz kararı izlenecek. Bankanın faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Cuma günü ise ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri yatırımcının gündeminde olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • demirkan 10 Mart 2018 16:01

    BAKALIM BANKALAR NE TEPKİ VERECEK PAZATESİ GÜNÜ. BAKTI BİRİ TUTMADI. ÖBÜRÜNÜN NOTUNU KIRIYOR.OROSPU ÇOCUĞU TÜRK BANKALARI KÂR REKORU KIRIYOR.

  • demirkan 08 Mart 2018 13:33

    GERÇEK NOT DEYİL Kİ. MAKSAT TÜRKİYEYİ YÜKSEK FAİZLE BORÇ VERMEK. BATIK YUNANIN NOTU YÜKSELİYOR. KASTİ YAPILIYOR TÜRK EKONOMİSİNİ BALTALAMAK.

  • broker08 Mart 2018 12:30

    ekonomiste cevap,ben portföyün yarısını sattım, kim aldı :o)

  • ekonomist08 Mart 2018 12:03

    Borsa verilere göre değil spakülatif hareketlerle hareket ediyor bana göre inandırıcılığı yok satacak ördek bulamıyorlar eskisi gibi değil maymun gözünü açtı hayırlı işler dört hisse ile beni kandıramazsınız sonunda bu yabancılar harakiri yapacak

  • KARTALAĞABEYLİ08 Mart 2018 11:23

    şimdilik aldırmadı ama bunun sert satış baskısı elbette olacak

  • ;08 Mart 2018 10:55

    piyasalar afrini takmadı bunu mu takacak

  • tarik08 Mart 2018 10:46

    bunlarin karin agrilari epeyce sürecek öyle görünüyor.