E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar için kritik 100 gün---

Piyasalar için kritik 100 gün

Piyasalar için kritik 100 gün
11 Temmuz 2018 - 09:53 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı önümüzdeki 100 günde yoğun bir tempo bekliyor. Piyasalar yeni ekonomi yönetiminin önümüzdeki dönem uygulayacağı politikalara odaklandı

Milliyet Ekonomi Yazarı Zeynep Aktaş, piyasaları, beklentileri, Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'da vereceği faiz kararının önemini ve doların olası seyrini köşesinde kaleme aldı. İşe o yazı...

*
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Meclis’te yemin etmesiyle resmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi.

Türkiye’yi 5 yıl yönetecek kadro açıklandı. 16 bakandan sadece 4’ü seçilmiş milletvekillerinden oluşurken diğerleri dışarıdan atandı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk ekonomi yönetimi de belli oldu. Birleştirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başına gelecek isim merakla bekleniyordu. Bu koltuğa Berat Albayrak getirilirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan oldu.

Kabinede sürpriz isimlerin yer alması piyasaların ilk tepkisinin negatif olmasına neden oldu. Uluslararası piyasalarda düşük hacimli işlemlerde dolar yüzde 3’ten fazla değer kazanarak 4.58 liradan 4.7484 liraya kadar yükseldi. Gün açılışında borsada düşüş yüzde 2.5’e kadar ulaştı.

24 Temmuz önemli

Önceki günü 99.253 puandan kapanan BIST 100 Endeksi, gün içinde 96.658 puana kadar geriledi. Yeni ekonomi yönetimin politikalarına yönelik belirsizlik bir süre daha fiyatlanabilir. 

Şimdi tüm gözler yeni ekonomi yönetiminin vereceği mesajlarda ve acil çözüm bekleyen ekonomik sorunlarda. Son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon, yüzde 20’nin üzerine tırmanan gösterge faiz, artan bütçe açığı, zayıflayan TL, artan risk primi hükümetin önünde bekleyen önemli sorunlar.

Piyasalar ilk 3 ay yeni ekonomi yönetimini izlemede olacak.

Seçim öncesi yabancı yatırım bankaları tarafından sıklıkla dile getirilen Merkez Bankası’nın bağımsızlığı vurgusu şimdi yeniden gündemde. Merkez Bankası’nın kurdaki sert hareketler karşısında geç hareketi, faiz artışına rağmen kur ateşinin sönmemesine neden olmuş, bu konudaki eleştiriler sıklıkla dile getirilmişti.

Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın bağımsızlığı vurgusunun üzerinde özellikle durulması bekleniyor. Merkez Bankası’nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak. Merkez Bankası bağımsızlığından kastedilen ise banka başkanlarının görev ve yetkilerini kullanırken para politikası ile ilgili kararların alınmasında ve uygulamasında siyasi otoritenin etkisi altında kalmaksızın hareket edebilme yeteneği. Merkez Bankası’nın 24 Temmuz faiz kararı piyasaların yön tayini açısından önemli.

Etkili iletişim şart

Piyasalarda stresin arttığı dönemlerde etkili iletişim gerilimin düşmesine neden olurken endişeleri de azaltıyor. Yeni ekonomi yönetiminin gerektiğinde sözlü yönlendirmelerle piyasada aktif rolü üstlenmesi bekleniyor. Öte yandan Türkiye’nin kredi risk primi 307 seviyesinde. Piyasalara verilecek “güven” mesajı risk priminin de düşmesini sağlar.

Neler bekleniyor?

- İstikrarlı ve sürdürülebilir büyüme sağlanmalı.

- Enflasyonla mücadele edilerek hedeflenen seviyelere çekilmeli.

- Merkez Bankası bağımsızlığı ön plana çıkarılmalı.

- Yapısal reformlar ilişkin programlar açıklanmalı.

- Merkez Bankası rezervlerindeki erimenin önüne geçilmeli.

- Bütçe dengesi sağlanmalı.

- Cari açığın olumsuz trendinin önüne geçilmeli.

- Küresel konjonktürdeki değişim süreçlerini görerek hızlı adımlar atılmalı.

Piyasalardan son gelişmeler

- Borsa dolar bazında tarihi dipte, 21.405 seviyesinde.

- Yabancıların borsadaki payı yüzde 62.52 ile tarihi dibe yakın.

- Hisse senetlerinin fiyat kazanç oranı beklenen fiyat/kazanç oranına göre yüzde 30 iskontolu.

- Gelişmekte olan ülkeler ile son dönemde pozitif gözlenen ayrışma yeniden yakalanabilir.

- Dolar/TL 4.72 ile tarihi zirveye yakın. Faiz yüzde 20’lere tırmanmış durumda. Faiz ve dövizde yüksek seyrin kalıcı olması şirketlerde ciddi mali tahribatları getirecektir.

- Kredi risk primi (CDS) 307 seviyesinde ve 200’ün altına inmedikçe yabancı sermaye akışı zor. TL varlıklara yönelimin artması için 200’ün altı olmalı.

DOLARDA YÖN NE OLUR?

Dolar/TL kurunun fiyat seyrine baktığımızda 23 Mayıs’ta test edilen 4.92 seviyesinden sonra 30 Mayıs’ta 4.44’lere kadar geriledikten sonra son bir aydır 4.50-4.70 bandında hareket ediyor.

Dolar/TL’de 4.70’in üzerindeki kalıcı hareket 4.92 ve 5.20’ye doğru hareketin önünü açacaktır. 4.70’in altındaki hareketlerde ise ilk hedefler 4.50 ve altında 4.45 seviyeleri.

Not takvimi çok yakın

Borsada bilanço döneminin gelmesi nedeni ile hisse bazına dönen hareketler görebiliriz. Yüksek faiz ve kur şirketlerin mali tablolarında önümüzdeki dönemde bozulmalara neden olacak. Borsada destek seviyesi 95.600 puanda bulunuyor. Endeksin ilk dirinz noktası ise 97.500’de. Güçlü bir hareketten bahsedebilmek için 99 bin seviyesi aşılabilmeli. Bu seviyenin üzerinde dirençler 101 bin ve 103 binde bulunuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings’in 13 Temmuz’da, S&P’nin 17 Ağustos’ta Türkiye ekonomisine ilişkin not değerlendirmelerini açıklaması bekleniyor. Her iki kuruluşunda olumlu değerlendirme yapması beklenmiyor. Bu fiyatların içerisinde olmakla birlikte değerlendirmeler sonrası tepki, hareketleri görülebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ GEL12 Temmuz 2018 02:07

    ey küçük yatırımcılar bülkemizin başkalık sistemine geçmesiyle kötü günler geride kaldı. A rtık sırada DAHA KÖTÜ günleer var :(

  • yunus11 Temmuz 2018 22:59

    Eyyyyyyy cemil ertem nerdesin. Hani seçimlerden sonra faiz dolar euro düşecekti. Neden millete doğruları söylemiyorsunuz. Nasıl danışmansın. Damat merkez bankası başkanını parti binasına çağıracak mısın. Dolar 4.85 oldu. Yapısal reformları yapacak mısın ekonomi yönetimi. Emirle faizin dövizin düşmeyeceğini bilmiyor musunuz.

  • Saruman11 Temmuz 2018 20:31

    Turkiyeyi batıracaklar faizle ,kurla inşallah. Düzelir herşey

  • rene11 Temmuz 2018 16:18

    ne istiyorlarsa verdik.gereğini yapın artık

  • Buffet11 Temmuz 2018 12:35

    Hani ne oldu faizler,merkez bankasına fırça üstüne fırça atılıyor du. Hadi indirin görelim.ah benim milletim ah.hep masallara inandın ama masal bitti.bedeli ağır ödeyecek sin..

  • Cakir11 Temmuz 2018 12:08

    Algılar algılar herşey çok güzel olacak Allah'ın izniyle reisi başkan yaparak yola devam etsin diye destek verenleri vermeyenleri düşünüyor Türkiye cumhuriyeti sen rahat ol evhamlanma fitne yapma

  • Yorumcu11 Temmuz 2018 10:17

    Erdoğan ın inadı ülkeyi hızla uçuruma sürüklüyor, piyasaların beklentilerine cevap vermezseniz adeta kopacak olan çığın altında kalırsınız kaçışınız olmayacak, ülke ahpap çavuş ilişkileriyle yönetilmez hele ki damat la hiç olmaz