E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Fed'i beklemeye başladı---

Piyasalar Fed'i beklemeye başladı

Piyasalar Fed'i beklemeye başladı
20 Eylül 2017 - 08:38 borsagundem.com

Fed'in kritik faiz kararı bugün açıklanacak ve bu gelişme ile birlikte piyasalarda sakin seyir izlendi

Asya borsaları Wall Street'in tekrar rekor kırmasının ardından yatay seyrederken, hareketler Fed'in bugün akşam açıklayacağı ve para politikası duruşu hakkında fikir verecek olan kararı önce bekle ve gör tutumunun hakim olmasıyla sınırlı kaldı. Fed toplantısı öncesinde finansal piyasalara hakim temkinli seyir, ABD Başkanı Donald Trump'ın dünkü sert açıklamalarının ardından Kore yarımadasında artan gerilime rağmen yatırımcıların pozisyonlarında büyük değişiklikler yapmalarının önüne geçti. Fed iki gün süren toplantının ardından para politikası kararını 21:00'de açıklayacak. Merkez bankasının faizleri sabit tutması ve bilançosundaki menkul kıymetleri azaltmaya yönelik planı açıklaması, bilançosunun daraltılmaya da birkaç ay içinde başlanması bekleniyor. Karar ile birlikte Fed yetkililerin ekonomi ve faizlerin orta vadedeki seyri hakkındaki tahminlerini içeren grafikler de yatırımcılar tarafından incelenecek. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 0.1 artıda bulunuyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yatay seyrederken, Shanghai yüzde 0.2 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Başlıca üç ABD borsa endeksi en büyük desteği sağlayan bankacılık hisseleriyle dün yeni rekorlardan kapandı.

DÖVİZ

Dolar Asya piyasalarının açılışında başlıca temel para birimleri karşısında değer kazandıktan sonra yatay seyrederken, yatırımcıların Fed toplantısının sonucunu ve Fed'in 4.2 trilyon dolarlık menkul kıymet portföyünü daraltmaya başlama planlarını açıklaması bekleniyor. Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan seper karşısında seyrini izleyen endeks 91.883'e kadar yükseldikten sonra kazanımlarını geri vererek 91.750'de ve 8 Eylül'de gördüğü iki buçuk yıldan uzun sürenin dip seviyesi olan 91.011'in oldukça üzerinde bulunuyor. Analistler, Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltarak bilançosunu daraltmaya Ekim'de başlayacağını ve 12-13 Aralık toplantısında faiz artımına açık kapı bırakacağını düşünüyor. Yen karşısında dün gördüğü sekiz haftanın zirvesi olan 111.88'den gerileyen dolar bugün 111.56 ile yatay seyrediyor. ABD Başkanı Donald Trump dün BM Genel Kurulu'nda Pyongyang nükleer meydan okumasından vazgeçmediği sürece ABD'nin Kuzey Kore'yi "tamamen yıkmak" zorunda kalacağını söyledi. Para piyasaları bu açıklamalara belirgin bir tepki göstermedi. Euro 1.1990 dolar ile yatay seyrediyor. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, kaynakların verdiği bilgiye göre gelecek ay yapılacak para politikası toplantısında varlık alım programının sona ereceği net bir tarih belirlemek konusunda henüz uzlaşıya varamadı. ECB yönetim kurulundaki kaynakların verdiği bilgiye göre, para birimi euronun değerlenmesi ve bunun enflasyonda yarattığı düşürücü etki ECB karar vericileri arasında görüş ayrılığı yaratıyor.

PETROL

Petrol fiyatları, Irak petrol bakanının küresel arz fazlasını azaltmak için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve diğer üretici ülkelerin arz kısıntısının süresini uzatmayı ya kısıntının miktarını artırmayı değerlendirdiklerini söylemesinin ardından yükseldi. Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD ham petrol stokları 15 Eylül'de biten hafta itibariyle 1.4 milyon varil ile 3.5 milyon varil olan beklentilerin altında arttı ve 470.3 milyon varile yükseldi. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.7 artışla varil başına 49.81 dolarda bulunuyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.4 artışla varil başına 55.37 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın dar bantta seyrederken, yatırımcılar bu akşam açıklanacak Fed para politikası kararı öncesinde bekle ve gör tutumu içindeler. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,312.54 dolarda bulunuyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.4 artışla 1,316 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)