E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Fed'den sonra Merkez'e odaklandı---

Piyasalar Fed'den sonra Merkez'e odaklandı

Piyasalar Fed'den sonra Merkez'e odaklandı
16 Mart 2017 - 04:07 borsagundem.com

ABD merkez bankası Fed, dün faiz kararını açıkladı ve beklendiği gibi 25 puanlık bir artışa gitti. Fed'in kararının ardından piyasalar gözünü bugünkü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'na çevirdi

Piyasaların gözü bu hafta iki merkez bankasındaydı. Amerikan merkez bankası Fed, dünkü toplantısında, beklenen faiz artırımını gerçekleştirdi. Fed Başkanı Janet Yellen de yaptığı açıklamada, 2017'de üç kez ve kademeli faiz artışı yapılacağını bildirdi.

Fed'in bu kararının ardından piyasalar Merkez Bankası'nun bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına odaklandı.

PPK’nın geç likidite penceresi ile faiz koridorunun üst bandında artış yapabileceği tahminlerinin yanı sıra mart ayını pas geçeceğine yönelik tahminler de yapılıyor. PPK toplantıları bu yıl 8 kez yapılacak. PPK toplantılarının ilki 24 Ocak’ta yapıldı. Bu toplantıda faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 8.5’dan yüzde 9.25’e çıkarıldı. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 7.25’de, politika faizi olarak bilinen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 8’de sabit tutuldu. 10 Ocak’tan itibaren attığı adımlarla bankaları yönlendirdiği geç likidite penceresi borç verme faiz oranında da 100 baz puan artış yaptı ve yüzde 10’dan 11’e çıkardı. Yılın ikincisi PPK toplantısı 16 Mart günü yapılacak. 16 Nisan tarihindeki referandumdan önceki son toplantı olacak. Nisan ayındaki PPK toplantısı 26 Nisan’da gerçekleştirilecek.

FED faizi 25 baz puan artırdı

 

FED kararı sonrası dolarda son durum

 

Fed kararının ardından Yellen'dan açıklama

"TCMB AÇIKLAMASI DOLARDA KALICI HAREKETE YOL AÇAR"

Ekonomist Beste Naz Köksal'ın Hürriyet'te yer alan Fed’in faiz kararına yorumu ve PPK'nın kararıyla ilgili bekletisi şöyle:

"Mart ayındaki Fed eyalet başkanlığının yönlendirmesi doğrultusunda piyasalar Fed’in bu faiz artırımına hazırlıklıydı. Yani sonuç beklentiler dahilinde gerçekleşti. Fed faiz karar metninde faiz arıtırım ortamının hazır olduğunu görüyoruz. Ancak ne bir fazla ne bir eksik… Fed üyeleri 2017’de iki faiz artırımı daha olacağını düşünüyor. Bunlar metne giren bilgiler… Fakat sene içinde diğer faizler son çeyreğe bırakılmaz ise ve veriler olumlu gelmeye devam ederse, piyasalar kendisine 4. faiz artırımı spekülasyonu oluşturabilir. Aynı zamanda bu sene içinde Fed’in daha çok küçülmeye gideceği konusunda senaryolar oluşabilir. Bu her iki senaryo 2018’e girerken güçlü bir dolar karşımıza koyar. Dolar evet geriledi. Fakat Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kararı var. Sonrasındaki kararla dolarda daha kalıcı hareketlere yol açması bekleniyor. Yarın TCMB’den geç likidite penceresinde 100 baz puan bekleniyor. Böyle bir harekette dolar tekrar kısa vadeli gerileyebilir. Enflasyon beklentileri ve gelişmekteki ülkelerde fon çıkışından dolayı dolardaki çekilme kısa süreli olabilir." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ16 Mart 2017 09:49

    MERKEZ İNŞALLAH FETÖ DARBESİ OLMUŞ FAİZ İNDİRİMİ YAPARAK DOLARIN UÇUŞUNA SEYİRCİ KALDIGI GİBİ YAPMAZ EGERKİ SEYİRCİ KALALAIM DERSE DOLAR FRENİ TUTMAZ.