E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Fed'e odaklandı---

Piyasalar Fed'e odaklandı

Piyasalar Fed'e odaklandı
28 Ocak 2015 - 09:30 borsagundem.com

Fed'in bu akşam açıklayacağı kararlar büyük merakla bekleniyor

Küresel piyasalar, merkez bankaları tarafından birbiri ardına atılan genişlemeci adımların ardından, bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarında sıkılaştırma adımlarının ne zaman başlayacağına ilişkin ipuçlarını aranacak.

Küresel ekonomideki yavaşlama ve deflasyon risklerine çözüm arayan merkez bankaları genişlemeci adımlar atarken, Fed'in faiz artırım sürecine başlayacağı zamana ilişkin beklentiler de ötelenmeye başladı. Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırmasının ardından, piyasalar sıkılaştırmanın yılın ilk yarısında başlayabileceğini tahmin ediyordu. Son açıklanan makroekonomik veriler, düşen petrol fiyatları ve küresel ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler, birçok ekonomistin faiz artırımına başlamak için Fed'in en erken 3. çeyreği bekleyeceği yönünde görüşünü değiştirmesine neden oldu.

ABD'de dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisinin beklentilerden oldukça kötü gelmesine karşın, tüketici güveni ve yeni konut satışları beklentilerin üzerinde açıklandı. ABD borsalarında, dayanıklı mal siparişlerinin yüzde 3,4 azalmasının ardından satış baskıları artarken, açıklanan 2014 yılı 4. çeyrek şirket bilançoları nedeniyle hisse bazlı hareketlerin öne çıktığı görüldü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,65, S&P 500 endeksi yüzde 1,34, Nasdaq endeksi yüzde 1,89 değer kaybetti. Piyasa kapanışının ardından açıklanan Apple'ın mali yılın ilk çeyrek karının 18 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek çeyreklik şirket karına işaret etmesi, vadeli işlemler piyasasında Apple paylarının yaklaşık yüzde 6 yükselmesini sağlarken borsa endeksleri de artıya geçti.

Avrupa tarafında Yunanistan'a ilişkin ekonomik belirsizliğin devam etmesiyle pay piyasaları satıcılı bir seyir izlenirken, avro/dolar paritesi ise yükseliş isteğini dün de devam ettirerek 1,1224'ten 1,1423'e yükseldi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,57, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,89, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,60 değer kaybetti.

Yurtiçinde dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı Enflasyon Raporu'nda 2015 yılı enflasyon tahmininin yüzde 6,1'den yüzde 5,5'e düşürülmesi ve Başkan Erdem Başçı'nın enflasyonun ocak ayında yüzde 1'in üzerinde düşmesi durumunda 4 Şubat'ta Para Politikası Kurulu'nun toplanarak faizleri düşürebileceğini açıklaması piyasalara yön verdi.

Açıklamaların ardından gösterge tahvilin bileşik faizi yaklaşık son 1,5 yılın en düşük seviyesine gerilerken, dolar/TL gün içinde 2,37’nin üzerine çıktıktan sonra 2,36’nın hemen üzerinde dengelendi. BIST 100 endeksi ise yüzde 0,29 kayıpla günü 91.150 puandan tamamladı. Analistler, bu akşam açıklanacak Fed kararları öncesinde piyasalarda dalgalı seyrin devam edebileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 91.000 ve 90.000 seviyelerinin destek, 92.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)