E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar faiz kararıyla yön buldu---

Piyasalar faiz kararıyla yön buldu

Piyasalar faiz kararıyla yön buldu
14 Aralık 2017 - 09:24 borsagundem.com

Fed ve Çin Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasalar üzerinde etkili oldu

Asya borsaları Fed'in beklentilere paralel şekilde faiz oranlarını artırması sonrası yükselirken; enflasyon konusunda temkinli yaklaşımı ve gelecek dönem daha fazla sıkılaştırma beklentilerinin azalmasıyla dolar ve Hazine tahvil getirileri baskı altında kaldı. Çin Merkez Bankası faiz oranlarını çok az artırdı. Çin hisseleri hafif gerilerken, piyasa geneline etkisi sınırlı oldu. Fed beklenildiği gibi bu yıl üçüncü kez faiz oranlarını artırırken, gelecek yıl üç faiz artırım tahminini değiştirmedi. Ancak politika sıkılaştırmasının yanı sıra düşük enflasyonla ilgili endişeler 2018'de sıkılaştırma beklentilerini aşağıya çekti. Fed'in enflasyonun gelecek yıl hedefin altında kalmasını beklemesi, yetkililere faiz artışlarına beklenen ivmeyi kazandırması için yeterli sebep vermedi. Fed'in para politikasını daha az sıkılaştırma yanlısı açıklamaları Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksine destek verdi. Endeks yüzde 0.45 yükseldi.

DÖVİZ

Dolar Fed'in beklenildiği gibi faiz oranlarını artırması ancak gelecek yıllar için faiz artış tahminlerini değiştirmemesinin ardından geriledikten sonra değer kaybına karşı koymaya çalışıyor. Fed'in bu kararının ardından Çin merkez bankasının faiz oranlarını hafif artırmasına temel para birimleri sınırlı tepki verdi. Dolar endeksi dün yüzde 0.7 geriledikten sonra bugün yüzde 0.1 düşüşle 93.372'e geriledi. Fed faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 1.25 ile 1.50 aralığına çekti. Bu yıl içindeki üçüncü faiz artışı oldu. Fakat Fed'in 2018 ve 2019 yıllarında üçer faiz artırımına ilişkin tahmini, Eylül ayı tahminlerine göre değişmedi. Yatırımcı ve analistler, Fed'in faiz tahminlerini yüksek seviyelere revize etmek yerine sabit tutmasını açıklamasının ardından doların baskı altında olduğunu belirtti. Yatırımcıların dikkati günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) tahminlerine çevrildi. BoE'nin faiz oranlarını yüzde 0.5'te tutması beklenirken, ECB'nin de faiz oranlarını değiştirmemesi ve mevcut para politikası yaklaşımını teyit etmesi bekleniyor.

PETROL

Petrol piyasaları ABD ham petrol stoklarının ard arda dört haftadır düşüş kaydetmesiyle yükseldi, ancak artan üretim fiyatların bu hafta başında gördüğü 2015'in zirvelerinin altında kalmasına yol açtı. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.2 artışla varil başına 56.69 dolara yükseldi. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.6 artışla varil başına 62.79 dolara yükseldi.

ALTIN

Altın fiyatları Fed'in beklenildiği gibi faiz oranlarını artırmasının ardından, doların değer kaybına karşı koymaya çalışmasıyla bir haftanın zirvesini gördü. Spot altının ons fiyatı başlangıçta 1,259.11 dolar ile 7 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 artışla 1,275.51 dolara yükseldi. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yaklaşık yüzde 1 artışla 1,260.30 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)