E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalar ECB'yi takip edecek---

Piyasalar ECB'yi takip edecek

Piyasalar ECB'yi takip edecek
08 Aralık 2016 - 08:32 borsagundem.com

Işık FX; ECB'den de genel beklentinin varlık alım programının süresinin uzatılacağı yönünde olduğunu belirtti

Kur düşüşünü ikinci güne taşıdı. Sakin veri akışı gelişmekte olan ülke para birimlerine yararken, ABD dolarında görülen zayıflama şu dönemde dikkatleri çekmeye devam ediyor. ABD 10 yıllıklarında görülen görece zayıflık, Dolar endeksinde görülen düzeltme hareketinin artan risk alma iştahıyla birlikte birleşmesi, kurda geri çekilmelerin ana sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan ECB para politikasında genişlemeci önlemlerin önünü açabilecek beklentisi de iyimser fiyatlamaların sebepleri arasında yer alıyor. TL'nin oynaklık oranı neredeyse yüzde 19'lara kadar ulaşmış durumda. Spekülatif pozisyon birikiminin arttığı görülüyor. Öngörülebilirliğin düştüğü şu süreçte bugün ECB'den gelecek para politikası kararları, hem de Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun kararları önemli olacak. EKK'den reel sektöre yönelik alınacak bir kaç önlem paketi açıklanacaktır. Bu kararlardaki detaylar önemli. Kur açısından fiyatlama zayıf kalabilir. ECB'den de genel beklenti varlık alım programının süresinin uzatılacağı yönünde. Bu durum hem Avrupa ekonomisi açısından hem de EM'ler açısından sınırlı pozitif bir gelişme olabilir.

ECB kararlarının beklentilerine baktığımızda dört seçenek karşımızda yer alacak. Bu dönemi herhangi bir aksiyon almadan pas geçebilir. Ne faizler ne de varlık alımları konusunda. Varlık alımlarının miktarı artırılabilir. Ya da sadece vadede bir uzatma söz konusu olabilir. Ya da en genişlemeci önlemde hem vadede hem de miktarda bir genişleme tercih edilebilir. Bizim beklentimiz ECB'nin bu dönemi tam anlamıyla pas geçeceği yönünde. Avrupa ekonomisine baktığımızda enflasyon beklentilerinin yükseldiği, görece ekonomik verilerin toparlandığı bir dönem görmeye başladık. Bu ECB'nin hedefleri doğrultusunda para politikasının devam ettiğini gösteriyor. Ancak ECB'nin FED'den önce bir karar vereceğini düşünmüyoruz. Burada ikinci alternatif vadenin uzatılması. Bu ihtimal de elde tutulması gereken bir senaryo. Ancak miktarın aynı tutulması vade uzatılsa da bir piyasalarda bir şok etkisi yaratmayacaktır.

EURUSD
Yeni günde piyasaların gözü Avrupa Merkez Bankası'nın alacağı faiz oranı kararında olacak. Oranlarda bir değişim beklenmezken gerçekleştirilecek basın toplantısında hareketlilik artacaktır. Eğer banka genişlemeci tavrını sürdürürse önümüzdeki dönemlerde euroda yaşanan kan kaybı devam edebilir. Eğer Draghi tahvil alım miktarında kademeli bir azaltmaya gidecek olursa ya da bu ihtimalin önümüzdeki dönemlerde masaya yatırılabileceğinden bahsederse euroda sert bir değer kazanımı görebiliriz. Paritede ise 1.0800 seviyesinin üzerine çıkmakta zorlanan bir hareketlilik ile karşı karşıyayız. 1.0850 - 1.0875 bölgesi hareketlilikteki önemli direnç bölgemiz. Eğer pariteye yeniden satıcılar hakim olursa 1.0750, ardından da 1.0700 seviyesi destek olarak çalışabilir.

USDTRY
Kurda Türk Lirası için alınan önlemlerin etkisini görüyoruz. Merkez Bankası ve hükümet tarafından gelen önlem ve düzenlemeler TL'nin hızlı bir şekilde değerlenmesini sağladı. Bugün açıklanacak EKK kaararları kurda belirleyici olabilir. Tahvil faizlerinde %11 seviyesinden görülen geri çekilme piyasayı biraz olsun rahatlattı. EKK sonrası açıklanacak önlemlerin uygulanabilirliği ve piyasaya yaratacağı olumlu etkiye olan güven Türk varlıklarındaki hareket üzerinde etkili olacaktır. Kurda 3.38 bölgesi önemli destek olarak karşımıza çıkıyor. Açıklanan önlemlerin etkisi ile bu seviyenin altında 3.35 seviyesine kadar düşüş görülebilir. Ancak trendin yukarı devam ettiğini ve yeni bir yükseliş görebileceğimiz ihtimali hala yüksek. 3.35-3.40 seviyesinden gelebilecek alışlar kuru yeniden 3.45 ve 3.50 seviyesine götürebilir.

GBPUSD
Brexit Bakanı Davis AB'den çıkıldıktan sonra İngiltere'nin önündeki bazı senaryoları ortaya koydu. Davis Avrupa tek pazarına erişimi olan ancak gümrük birliğinde olmayan Norveç modelinin seçenekler arasında olduğunu ifade etti. Davis bir diğer seçenek olarak ise İsviçre'yi öne sürdü. İsviçre'nin ortak pazara erişimi yok ve gümrük birliğinde değil ancak AB ile ayrı bbir gümrük anlaşması var. Ancak İngiltere Başbakanı May farklı bir ülkenin modelini kopyalamak istemediklerini ülkenin çıkarları doğrultusunda yeni bir model bulunacağından bahsetmişti. Bugün ise veri akışı açısından sakin bir gün ancak geçtiğimiz gün kötü gelen sanayi ve imalat üretimi verileri dolayısıyla kur kazanımlarını koruyamadı ve 1.26 seviyesine geriledi. Hareketin bu seviyenin altına sarkması durumunda 1.2550-1.2500 seviyeleri görülebilir. Kurda yukarı yönlü ivme kazanılır ise 1.2700 -1.2750 seviyelerinde hareket hız kesebilir.

BRENT PETROL
OPEC içi anlaşmanın sağlanması sonrası petrol fiyatları hafif satıcılı bir görüntü çiziyor. Hafta sonu yapılacak OPEC dışı temaslar da piyasanın ana gündemi. Fakat petrol fiyatlarının yükselmesi ABD'li üreticilerin de 2017 yılından itibaren üretime hız vereceği beklentisi yaratıyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) yayımladığı raporda, petrol fiyatlarının 50 doların üzerine çıkması durumunda ABD'de ham petrol üretiminin artacağını bilddirdi. Raporda, 50 doların üzerindeki fiyatlamanın ABD'deki şirketlerin yatırımlarını artırdığını ve kaya gazı çıkarılan bölgede arzın yükseleceği bildirildi. Öte yandan dün ABD haftalık ham petrol stokları 2.38 milyon varil azalış gösterdi. Teknik olarak Brent petrolde 53 dolar seviyesinin yön açısından önemli olacağını söyleyebiliriz. Bu seviyenin altına sarkılması durumunda 52.50-52.00-51.60 görülebilir. 53 doların üzeri ise pozitif bölge. Yükseliş 53.60-54.25-55.00 seviyelerine kadar devam edebilir.

ALTIN
Değerli metalde zaman zaman tepki alımları gelse de yatay bant içerisindeki hareketin devam ettiğini görüyoruz. Geride bıraktığımız günde veri akışı bakımından altın fiyatlarında etkili olabilecek önemli bir veri bulunmazken, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararı ve varlık alım programında değişikliğe gidip gitmeyeceği önemli olacak. Özellikle varlık alım programının uzatılması durumunda altın fiyatlarında yukarı yönlü bir hareketlilik görebiliriz. Teknik olarak baktıığımızda fiyatın 1160-1180 dolar bandına sıkıştığını görüyoruz. Ancak yine de düşüş trendi içerisindeki hareketin devam ettiğini söyleyebiliriz. Yükseliş yönlü hareketlerde özellikle 1200 dolar seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanmadığı sürece değerli metalde aşağıya gitme isteği devam edebilir. Ara direnç olarak ise 1188 direnci takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1170-1160 ve 1155 destekleri önemli.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)