E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar ABD vergi reformuyla geriledi---

Piyasalar ABD vergi reformuyla geriledi

Piyasalar ABD vergi reformuyla geriledi
10 Kasım 2017 - 09:39 borsagundem.com

ABD'de bir türlü yürürlüğe sokulamayan vergi reformu piyasalarda tedirginliğe neden oluyor

Asya borsaları, ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçilerin kurumlar vergisi indiriminin zamanlaması da dahil olmak üzere birçok temel alanda Temsilciler Meclisi'ninkinden farklı bir plan ortaya koymasının ardından ABD vergi reformlarına ilişkin belirsizlikle geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi son iki ayda aralıksız yüzde 16 yükseldikten sonra dün gördüğü 21 yılın zirvesinden yüzde 1.1 geriledi. Dünya MSCI endeksi  iki haftadan uzun süredir ilk günlük kaybını kaydederek, 2003'ten bu yana en uzun kazanım dizisini sona erdirdi. Wall Street'te S&P 500 endeksi yüzde 0.38, Nasdaq bileşik yüzde 0.58 geriledi. Senato'daki Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nin 2018 ylında düşürülmesini önerdikleri kurumlar vergisi oranını 2019 yılında düşürmek istediklerini belirtti. Bu durum 1980'den bu yana ABD vergi yasasının en büyük revizyon çabasını karmaşık hala getirdi.

DÖVİZ

Dolar, ABD Senatosu Cumhuriyetçileri'nin ortaya koyduğu vergi tasarısının kurumlar vergisi indiriminde gecikmeye neden olacağı beklentisinin yarattığı hayal kırıklığıyla geriledikten sonra kayıplarını toparladı. Dolar, haftalık bazda ise düşüş kaydetmeye hazırlanıyor. Dolar endeksi dün yüzde 0.36 geriledikten sonra, yüzde 0.1 artarak 94.493'e ulaştı. Haftalık olarak ise yüzde 0.5 ekside. ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçilerin ortaya koyduğu vergi yasası tasarısı Temsilciler Meclisi'nin planından farklılık gösterdi. Temsilciler Meclisi'nin versiyonunda olduğu gibi, Senato da kurumlar vergisi oranını yüzde 35'ten yüzde 20'ye düşürmeyi önerdi ancak Senato planı bu kesintinin uygulamasının 2019'a kadar ertelenmesini öngörüyor.

PETROL

ABD kaya petrol üretimindeki artış ihtimalinin fiyatları baskılamasına rağmen, petrol piyasaları devam eden arz kısıntısılarının ve yüksek talebin desteğiyle hafif değişim gösterdi. Brent ham petrol vadeli fiyatı varil başına 63.80 dolarda bulunuyor ancak bu hafta başında gördüğü iki yılın zirvesi olan 64.65 dolar seviyesinin 1 dolar altında. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı varil başına 57.02 dolarda bulunurken, hafta içinde gördüğü iki yıldan uzun sürenin zirvesi olan 57.92 Dolar seviyesine yakın seyrediyor.

ALTIN

Altın fiyatları ABD vergi reformlarına ilişkin belisizliğin desteğiyle dün gördüğü üç haftanın zirvesine yakın seyrederken, dört haftadır ilk haftalık yükselişini kaydetmeye hazırlanıyor. Spot altının ons fiyatı neredeyse değişim göstermeyerek 1,285.28 dolarda bulunuyor ve haftalık yüzde birden fazla kazanım kaydetmeye hazırlanıyor. ABD altının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,285.80 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)