E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar 2016'nın kritik üç ayına girme arifesinde ---

Piyasalar 2016'nın kritik üç ayına girme arifesinde

Piyasalar 2016'nın kritik üç ayına girme arifesinde
28 Eylül 2016 - 08:28 borsagundem.com

A1 Capital, yabancı yatırımcının, düşüşleri bir alım fırsatı olarak zaman zaman değerlendirebileceği ihtimalini hatırlattı

Dün, %0,57'lik bir yükselişle 77.160 puan seviyesinden kapanışını gerçekleştiren BİST100 Endeksinde ilk seans yatay, ikinci seansta ise hafif alıcılı bir görünüm hâkimdi. Moody's not indirimini "Karar Siyasiydi, Değildi" tartışmalarını bir kenara koyup 2016'nın kritik üç ayına girme arifesine olduğumuzu hatırlatalım.

Bu üç ayı önemli kılan önemli konu başlıklarına baktığımızda; Yurt dışında ABD'de Başkan adaylarının Halk karşısındaki ilk raundunu (yapılan anket sonuçlarına) göre Kazananı Clinton Oldu. Bu durum Emtia'da satışı beraberinde getirirken Doların görece değer kazanımının başlıca nedeni olarak gözükmekte.

Öte yandan; her yıl artık klasikleşen ABD bütçesi krizi yine Senatoda ve yine Takıldı. ABD Senatosu Federal Hükümetin 30 Eylül Cuma Gecesi Resmi Olarak " Kapanmasını " 9 Aralığa erteleyecek Geçici Bütçe Tasarısını 45'e karşı 55 oy ile reddetti. Obama yönetimi boyunca bütçenin onayı konusundaki kriz devam etmiş ve bir seferinde bütçenin onaylanmaması sonrası ABD'nin önemli kamu kuruluşları tabir yerindeyse Kepenk Kapatmıştı. Ancak burada bir konuyu hatırlatalım. 8 Kasım'da genel seçimlere gidecek olan ABD'de geçici bütçe konusu oldukça önemli. Bununla birlikte yine ABD tarafında Trump'un ağır suçlamaları ile karşı karşıya kalan FED ve FED Başkanı Yellen'ın konuşmasını takip ediyor olacağız.

Trump, FED'i iki ana konu başlığı çerçevesinde eleştirmişti. Bunlar;

1- FED'in Obama Ekonomi Politikasını İyi Gösterebilmek amacıyla faiz adımını ötelediği ithamında bulunması

2- Eğer Başkan seçilirse FED Başkanı Yellen'i derhal görevden alacak olması. Bu ithamlara karşı sessiz kalmayı seçen FED ve FED Başkanı bugünkü konuşmasında buna değinir mi bilinmez ama; Dünya Ticaret Örgütünün Küresel Büyüyememe Risklerine dikkat çeken konu başlıklarını da ele alacağı kapsamlı bir ABD Portresi çizebilir.

Bugün Cezayir'de başlayacak olan OPEC Toplantısında üretimin dondurulması konusunda bir anlaşmaya varılıp varılmayacağı cevap arayan soru.. İran'ın bu konuda toplantı önceesinde yapmış olduğu açıklamalarda; üretimi kısma konusuna sıcak bakmadığını, Rusya'nın bu toplantıya katılmamasının ise kafalarda soru işareti bırakacağı bir gerçek. Rusya'nın resmi olmayan bu toplantı sonrasında Petrol piyasasında istikrarı sağlayacak adımların atılmayacağına dair olumsuz beklentisi gündeme damga vurabilir. Ve bu toplantıda beklenen açıklamaları geri plana itebilir.

Avrupa cephesine baktığımızda Almanya'nın ve Deutsche Bank'ın yaşamış olduğu olumsuz günleri görmekteyiz. Genişlemeci para politikasını ve negatif faiz uygulamasını devam ettiren AB'de Almanya birliğin belkemiği. Ancak uzun süredir Deutsche Bank ile ilgili yapılan spekülasyonlar Almanya'yı da AB'yi de zorlamakta. Negatif faizin sonuçlarını net olarak söylemek zor. Ancak bunun bankacılık sektörünü ne denli olumsuz etkilediği, sermaye yapılarını bozduğu önce yapılan stres testinde başarısız olan İtalyan Bankalarının, şimdi ise Deutsche Bank'ın belini bükmekte. Draghi bugünkü konuşmasında Deutsche Bank konuusuna değinir mi bilinmez ancak yapacağı açıklamaların Euro/Dolar paritesi üzerinde etkili olabileceği görüşündeyiz.

ABD'de Tüketici Güveninin son 9 yılın en yüksek seviyesine çıkması (99 Seviyesindeki beklentiyi aşması ve 104.1 gerçekleşmesi) Dow Jones'te yükselişleri de beraberinde getirdi. Asya piyasaları petroldeki düşüşle gerilerken New York Borsası Tüketici Güveni ile Coştu. Tüketici Güveninin beklentilerin üzerine çıkması Yatırımcılara güven vererek Borsa'da satın alma pozisyonunu artıran önemli bir unsur oldu.

Borsa İstanbul'a baktığımızda ise; Haftanın ilk günü seans içerisinde %4'e varan kayıplar yaşanırken ikinci gününde kısmen toparlanmış, özellikle günün ikinci yarısında endeks yeniden 77 binin üzerine çıkmıştı. Moody's'in 17 Türk Bankası ile ilgili yapmış olduğu farklı not indirimleri endeksteki toparlanmayı kısmen frenleyen önemli unsur oldu. İlk iki günde gelen satışlar, yabancının nasıl bir strateji izleyebileceğini net kestiremeyen yerli yatırımcıların satışlarının olabileceğini düşünmekteyiz. Hali hazırda yabancı oranının %63'lerin hemen altında olduğu Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcının, düşüşleri bir alım fırsatı olarak zaman zaman değerlendirebileceği ihtimalini de not edelim. Ancak genel anlamda piyasaya yön verecek olan ana rehberimiz Dolar/TL olacaktır.

A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.

Moody’s konuştu.. Sıra Fitch’de…

 

Merkez Bankası Çetinkaya İSO'da konuşacak

 

Moody's'den Türk devlerine not değerlendirmesi

 

Moody's'i bilen adam ne demişti?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bravo28 Eylül 2016 09:03

    moody's notundan sonra çok sert satış olacak diye yorum yapan a 1 kapital şimdi eviryor çeviriyor.. komisyonı götrüdü tabii iş bitti.. alayı tokatçı ahlaksız, vurguncu soyguncu