E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada spekülatif hareketlere dikkat---

Piyasada spekülatif hareketlere dikkat

Piyasada spekülatif hareketlere dikkat
20 Temmuz 2016 - 10:12 borsagundem.com

A1 Capital, sabah raporunda piyasadaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi.

Bugünde konumuz Türk Lirası. Dün Merkez Bankası faiz kararı ardından kurda sınırlı kalan hareketler BIST kapanışına yakın yukarı yönlü bir atak gerçekleştirdi. İki gündür özellikle Amerika açıldıktan sonra dolar ve TL varlıkları üzerinde takip ettiğimiz ayrışma dün akşamda piyasada etkilerini gösterdi. Özellikle görevden alma, idam konusu ve olağanüstü hal gibi konuların konuşulması yabancı basında da oldukça yoğun yer alıyor ve bu durum piyasada ki sert hareketleri artırıyor. Dün üst bantta gerçekleşen faiz indirimi sonrasında tahvil piyasasında bugün gerçekleşecek olan hareketler önemli olacak. Özellikle 10 yıllıklar da yukarı yönlü hareket 85-90 baz puana yaklaşmış durumda. Bu hareketin devam edip etmeyeceğini takip ederek orta ve uzun vade de önümüzü görmek daha kolay olacak. Olay ardından pazartesi günü güçlü duruşunu koruyan TL’ de yaşanan bu hareket tansiyonun yüksek olduğunu gösteriyor. Dün gelişmekte olan piyasalarda da dolara karşı değer kayıpları gözlemlediğimizin altını çizelim. Bugün gerçekleşecek olan MGK toplantısı ve sonrasında ki Bakanlar Kurulu Toplantısı iç piyasada hareket yaratabilir. MGK toplantısı sonrasında yapılacak açıklamalarda olağanüstü hal gelebileceğine dair beklentilerin oluşması spekülatif hareketleri artırıcı bir etki yaratabilir. Bakıldığında sermaye kontrolüne ihtiyaç olmadığının sıkça belirtilmesi üzerine piyasada böyle bir algı oluşması da kafalarda soru işareti yaratıyor. Hükümetten ve devletin üst makamlarından gelen açıklamalar ise böyle bir durumun gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu gösteriyor. Küresel piyasalar ise sakin seyrine devam ediyor. ABD’ den gelen pozitif veriler dolar üzerinde etkisini gösteriyor. Aynı zaman da dün İngiltere’ den gelen enflasyon rakamlarının pozitif olması da Ağustos ayında gerçekleşecek olan Merkez Bankası toplantıları öncesi önemli bir makro ekonomik gösterge oldu. Ajandasının veri bakımından sakin olduğu günde akşam saatlerin açıklanacak olan ham petrol stokları fiyatlarda etki yaratabilir.

EUR/USD

Son dönem ABD verilerindeki ani toparlanma ve dün açıklanan ZEW ekonomik hissiyat verilerinin beklentilerin oldukça altında kalması parite üzerinde baskı kurdu. 1.1000 seviyesindeki desteği kıramayan paritede bugün sakin görünen ekonomik takvim ile birlikte toparlanma gözlemlenebilir. Haftaya açıklanacak olan FOMC faiz kararı öncesi parite yatay bantta kalarak fırsat oluşturmaya devam ediyor. Yukarı yönlü hareketin devamı adına 1,1035 seviyesinin üzerinde kalmamız önemli. 1.1070 ve 1.1120 dirençleri test edilebilir. 1.,0995 desteğinin altında kapanışlarda ise satış baskısının artabileceğini unutmamak gerekli.

ALTIN

Altın yatırımcısını sabırsızlandırmaya devam ediyor. 1320-1335 seviyeleri arasındaki fiyatlama yaklaşık bir haftadır sürerken geçtiğimiz hafta ABD verileri ve Çin verilerindeki ani toparlanma Altın’ın yükseliş trendine mola vermesini sağladı. Genel görünümde iyi fiyat seviyelerinde tutulan metal için 1400 seviyesi senaryoları devam etse de haftaya açıklanacak FOMC kararı öncesi daha aşağı seviyelere sarkmalar söz konusu olabilir. 1322 ve 1305 takip edilebilecek destekler. 1333 ve 1341 seviyeleri ise yukarı yönlü hareketlerde direnç olarak takip edilebilir.

USD/TRY

Bugün yapılacak MGK toplantısında olağanüstü hal ilan edilmesi yönünde spekülasyon ve Yök'ün üniversitelerde yeni görev başına geçmiş dekanların istifalarını istemelerinin ardından tansiyon iyice tırmanarak Türk Lirası'nda değer kaybı sağladı. Yargı, ordu, emniyet ve ardından öğretim alanında yapılan operasyonlar ve hali hazırda 2. bir girişime karşın kırmızı alarmda olunması yeniden 3,000 seviyesinin üzerinde fiyatlama görüyoruz. Dün Merkez Bankası'nın faiz kararı yurtdışı ve yurtiçi piyasalarda oldukça temkinli ve kararlı olarak algılanarak olumlu hava yaratmıştı. Faizde sadeleşme adımları atmaya devam eden Merkez Bankası kurdaki gelişmelerin hemen öncesindeki faiz adımı sonrası şanslı sayılabilir. TL için rekor düşük seviyelerde seyrederken önceki dönemlerde dolar kurunun bu seviyelerde çok fazla tutunamadığını görüyoruz. Kar realizasyonlarının devamı halinde 3,0230 desteğinin kırılması ile birlikte 3,0140 ve 2,9910 destekleri test edilebilir. Gerilimin devamı halinde 3,0570 ve 3,0715 takip edilebilecek dirençler.

GBP/USD

Gün içinde İngiltere tarafından  ortalama gelir endeksi ve işsizlik oranlarını takip edeceğiz. Paritede azda olsa hareketlilik yaşatması muhtemel.  Bretix referandumunun etkilerini yavaş yavaş kaybettiğimiz şu günlerde paritenin kaderi uzun bir dönem içine yayılmış  AB’ den çıkış süreçleri ve görüşmeleri tekrardan gündeme geldiğinde parite yine hareketlenmeye başlayacaktır. Belirli bir bant aralığında gidip gelen paritede sabah saatlerinde 1.3100 desteğinin üzerinde  fiyatladığını görüyoruz. Gelen veriler doğrultusunda ki hareketlenme  pariteyi öncelikli olarak 1.3160 seviyesine  kadar yükseltebilir. Bu direnç seviyesinin yukarı yönde kırılması halinde ikinci hedef 1.3250 seviyesidir. Paritede  aşağıya doğru olan hareket ise 1.3100 desteğinin kırılmasına ve direnç konumuna gelmesine neden olur.  1.2960 ve ve 1.2860 seviyesine kadar geri çekilme yaşanabilir.

A1 Capital

Societe Generale'den kritik dolar tahmini

 

Piyasa bugün alınacak kararları merak ediyor

 

Şimşek: Sermaye kontrolleri söz konusu değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)