E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasa beklentilerinde karmaşa hakim---

Piyasa beklentilerinde karmaşa hakim

Piyasa beklentilerinde karmaşa hakim
23 Ocak 2017 - 08:44 borsagundem.com

Dolar/TL'nin yönünü belirleyecek hareket bu hafta TCMB tarafından gelebilir

Merakla beklenen hafta geldi çattı. Aldığı önlemler ile son haftalarda adından çokça söz ettiren MB, Dolar kurunda son haftalardaki spekülatif hareketlerin önünü kesmiş, piyasalarda TL satmanın maliyeti artırarak sıkılaştırma adımlarına devam etmişti. Bu haftada alınan önlemlerin adını koymak adına önemli bir hafta olacak. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 9'ların üzerine çıkaran MB'nin bu hafta politika faizini 50 baz puan, gecelik borç verme faizi olan üst bandı da 75 baz puan artırması bekleniyor. Bu sayede örtülü faiz adımlarının yerini ciddi bir hamle alacak. TL'de bu adımlardan güç bulmaya çalışacak.

Trump haftanın kapanışında yeminini ederek, resmi olarak ABD'nin başkanı oldu. Başkanlık konuşmasında ABD halkının bundan sonra ön planda olacağını ifade eden Trump, yeni yollar, metrolar ile mali planlarının detayına girmeden sözünde duracağını ifade etti. Güçlü ABD'yi yeniden inşaa edeceğini ifade eden Trump, bundan sonraki her konuşmasında oldukça hareketli saatler yaşatacaktır. 100 günlük süreci ABD başkanını piyasaların test etmesi adına oldukça kritik olduğunu söyleyebiliriz.

Bu haftaya ise Draghi'nin konuşması ile başlayacağız. Günün en önemli gelişmesi de bu olacak. Ayrıca Salı günü gelecek TCMB para politikası toplantısındaki faiz kararı ve Cuma günü gelecek ABD büyüme rakamları haftanın en flaş gelişmeleri arasında yer alacak.

EURUSD
Geçtiğimiz hafta kapanışına yakın saatlerde açıklamalarda bulunan yeni ABD Başkanı Trump'ın söylemleri dolar endeksinde gerilemeye neden oldu. Trump genel olarak ABD sınırlarında üretin ve istihdam edin söylemlerini yinelerken önümüzdeki günlerdeki ekonomik planlarına dair herhangi bir ipucu vermedi. Trump'ın getirmiş olduğu belirsizlik önümüzdeki günlerde artacak olursa paritede yeni yükselişler gündeme gelebilir. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise piyasaların gözü Avrupa Merkez Bankası Draghi'nin yapacağı açıklamalarda olacak. Draghii'nin özellikle para politikasına dair yorumlarda bulunması volatiliteyi etkileyebilir. 1.0700 seviyelerine yakın seyreden hareketlilikte bu seviyenin üzerindeki kapanışlar bizler için önemli olacak. Yeni haftaya da alıcılı başlarsak fiyatlama 1.0800'e doğru bir yolculuğa çıkabilir. Geri çekilmelerde ise 1.0600 seviyesi kuvvetli görünümünü korumaya devam ediyor.

USDTRY
Geçtiğimiz hafta kapanışını Trump ile yapan piyasalarda dolar endeksi kan kaybetmeye başladı. Trump'ın açıklamalarını belirsizlik çerçevesinde değerlendirilirken gelişme kurdaki büyük gevşemenin mimarı konumunda. Yeni haftada ise Merkez Bankası'nın vereceği karar kurdaki yeni yönü belirleyecek. TCMB yılın ilk toplantısını 24 Ocak'ta gerçekeştirecek. Piyasa beklentilerinde ise büyük bir karmaşa hakim. Merkezin son sıkılaşma adımları ile ağırlıklı ortalama fonlama maliyetleri yüzde 9 seviyelerine kadar yükselmişti. Merkez bu toplantıda en azından koridoru fonlama maliyetine yaklaştırmak isteyebilir. 3.75 seviyesi ise kısa vadeli takip edilebilecek en önemli destek konumunda. Hareket eğer devam ederse geri çekilme 3.7200'de dinlenmek isteyebilir. Yukarıda ise 3.7820 direncinin üzerindeki fiyatlamalar yeni yükselişleri beraberinde getirebilir.

ALTIN
Haftanın son işlem gününde değerli metal alıcı seyrini sürdürerek haftayı yükseliş ile kapatmış oldu. Hafta içerisinde yükselen jeopolitik risklerden destek alan değerli metalde önümüzdeki süreçte Avrupa tarafındaki seçim belirsizlikleri belirleyici olabilir. Diğer taraftan ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın göreve başlaması ve bundan sonraki süreçteki icraatları değerli metalin kaderini çizecek önemli gelişme olarak öne çıkıyor. Bugün ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin konuşmasında yer vereceği söylemler değerli metalde hareketliliği yüksek seviyeye çıkartacak önemli gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Teknik olarak baktığımızda altın fiyatlarındaki yükseliş hareketinin devamında 1220 Dolar direncinin üzerindeki kalıcı fiyatlamalar 1230 dollar direncine hareketi beraberinde getirebilir. Geri çekilmelerde ise 1206 ve 1200 dolar destek seviyeleri önemli olacaktır.

GBPUSD
Kurda volatilitenin zirvede olduğu bir haftayı geride baraktık. İngiltere Başbakanı May'in açıklamaları ile toparlanan parite haftayı pozitif bölgede kapattı. May her ne kadar AB ortak pazarına erişimden vazgeçmiş gözükse de parlamentonun AB ile varılacak anlaşmanın son halini onaylaması gerektiğini söylemesi ve özellikle finans sektörü için tampon görevi görecek bir geçiş anlaşmasını öngörmesi sterline destek oldu. ABD tarafında ise Trump' ın Cuma günü Başkanlık görevini devralmasıyla piyasaları oldukça hareketli bir hafta bekliyor. Bugün veri akışı açısından oldukça sakin ancak Trump'ın mevcut ticaret anlaşmaları ve yeni yönetimin maliye politikaları hakkında vereceği her detay sert fiyatlamalara yol açabilir. Teknik olarak ise 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2440 seviyesinin kırılması kurda toparlanmayı hızlandıracaktır. Bu seviyenin üstündde 1.2500-1.2550 dirençleri gündeme gelebilir. Aşağı yönlü harekette ise 1.2350-1.2300-1.2250 destekleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Hafta sonu Viyana'da OPEC ve OPEC dışı ülkeler bir araya geldi. Toplantının konusu İzleme Komitesi'nin oluşturulmasıydı. Ayrıca ülkelerin verdikleri taahhütlere ne kadar sadık kaldığı da masaya yatırıldı. 1.8 milyon varillik kesinti miktarının 1.5 milyon varillik bölümünün uygulandığı ve anlaşmaya katılımın yüzde 80'e yakın olduğu bildirildi. Ayrıca İzleme Komitesi'nin Mayıs ayının sonuna kadar iki kez daha toplanması kararlaştırıldı. Toplantı sonrası ABD'nin yeni başkanı Trump ile görüşülüp görüşülmeyeceği yönündeki sorulara hem Rusya hem de Suudi Arabistan enerji bakanı, 'ABD'nin OPEC petrol üretimini kısıtlama anlaşmasına katılımı görüşülmedi fakat kapılar istekli ülkelere her zaman açık' şeklinde cevap verdi. Teknik olarak ise Brent petrolde yeni haftaya yükseliş ile başlanması durumunda 56.00-56.30 aralığını takip edeceğiz. Buranın üzerine geçiliirse 56.50-57.00-57.30 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 55 dolar desteği kırılırsa 54.50'ye kadar gevşeme görebiliriz.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)