E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinPidede fiyat kavgası---

Pidede fiyat kavgası

Pidede fiyat kavgası
25 Mayıs 2017 - 03:37 borsagundem.com

Ramazan öncesi pide zammı Ankara ve İstanbul arasında tartışma çıkardı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu pideye yüzde 10 zam yapıldığını, açıkladı. Ancak İstanbul’daki fırıncılar, “Karar bizi bağlamaz” dedi. İstanbul’da fiyat belirsiz

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, pidenin kilogram fiyatının geçen yıla göre yüzde 10 zamlandığını açıkladı. Burak Coşan'ın Hürriyet'teki haberinde, federasyonun açıkladığı pide fiyatlarına İstanbullu fırıncılardan itiraz geldi. İşte o haber:

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı dün bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye’de pidenin kilogram fiyatının geçen yıla göre yüzde 10 zamlanarak 6 liradan 6 lira 60 kuruşa çıktığını açıkladı. Bu fiyatın altında satışların yapılabileceğini ancak üzerine çıkmanın mümkün olmadığını vurguladı. 

Ankara’daki pide fiyatlarından örnek veren Balcı, şunları söyledi: “Ankara’da geçen yıl 250 gram pide 1.5 lira iken, bu yıl 300 gram pidenin fiyatı 2 lira olarak belirlendi. Böylelikle Ankara’daki pidede 50 gram büyüme söz konusu. Bu diğer illerde farklılık gösterebilir. Daha düşük olabilir veya 300 gram değil 450 gramı 3 lira olabilir. Bölgenin özelliğine ve tüketicilerin tüketim alışkanlığına göre değişebilir ama Türkiye’nin hiçbir yerinde pidenin kilogram fiyatı 6 lira 60 kuruşun üzerinde olmayacak.”

ANKARA’DAN OLMAZ

Bu açıklamanın ardından ulaştığımız İstanbul Ekmek Fırıncıları Sanatkarları ve Ekmek Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Fahri Özer karara itiraz etti. İstanbul’da pide fiyatı konusunda bir karar alınmadığını dile getiren Özer, “Federasyon başkanının Türkiye geneli için bir karar alma yetkisi yok. Yetki sınırlarını aşmış bir açıklamadır. Her ilin kendi odası fiyatı belirler. Arkasından bağlı olduğu esnaf odası birliği onay verir. Son kararı ise o ilin valiliği ve belediyesi verir. Ankara’dan açıklama olmaz. Fiyat konusunda yapılan açıklama geçersizdir” diye konuştu. İstanbul’da geçen yıl 300 gram pide 1.8-2 liradan satılmıştı. Bu yıl henüz bir fiyat açıklanmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi Halk Ekmek, bu yıl da 350 gram ramazan pidesini 85 kuruştan satışa sunacağını duyurdu.

Halil İbrahim Balcı da Fahri Özer’in sözleri üzerine Hürriyet’e açıklamalarda bulundu. Balcı, “Geçmiş yıllarda da aynı şeyler yaşandı. Ancak sonunda bizim açıklamalarımız hep uygulamaya geçti. Bizi bağlamaz diyorlar ama dediğimize gelecekler, Türkiye Fırıncılar Federasyonu yarı kamu kurumu olarak Tarım Bakanlığı’nın muhatabıdır. 6.6 liranın üzerine satan olursa o zaman konuşuruz. Eğer bu fiyatın üzerine satılırsa ikinci gün müdahale ederiz” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek de, bu yı de 250 gram pideleri 70 kuruşa satacak.

‘FİYAT ARTMAZSA ZARAR EDERİZ’

GEÇEN yıl 300 gram pidenin İstanbul’da 1.8 - 2 liradan satıldığını söyleyen bir başka yetkili ise, “Bu fiyat daha da yukarı çıkmalı. Eğer yükselmezse fırıncı para kazanamaz. Zararına satmış olur. Ankara’da belirlenen fiyatların kabul edilmesi çok zor. Görüşmelerimiz devam ediyor. Birkaç güne İstanbul için pidenin ne kadardan satılacağını açıklanır” dedi,

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)