E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPetrolde yeni parametre IŞİD---

Petrolde yeni parametre IŞİD

Petrolde yeni parametre IŞİD
27 Kasım 2014 - 11:17 borsagundem.com

Uluslararası Enerji Ajansı başkanı Fatih Birol, petrol fiyatında yeni parametrenin IŞİD olduğunu belirtti

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Paris merkezli Uluslar Arası Enerji Ajansı başkanı Fatih Birol Irak ve Suriye’de yaşanan IŞİD tehdidinin petrol arzını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Financial Times’a konuşan Birol, Irak ve Suriye’de yaşanan istikrarsızlığın petrol fiyatlarını etkileyeceğinin üzerinde durdu. Eskiden arzın, talebin ve fiyatların konuşulduğunun üzerinde duran Birol, yeni parametrenin IŞİD olduğunu vurguladı.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı son global enerji raporuna göre Irak’ın dünyadaki petrol talebini karşılamak üzere petrol arzını 2025’te 2,6 milyon varile, 2040’ta ise 5 milyon varile çıkarması gerekiyor. Ancak IEA arz artışı için yıllık 15 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor. 

Iraktan bu yıl sadece kötü haber gelmediğine değinen Financial Times, Bağdat’taki merkezi yönetimin ve Erbil’deki bölgesel yönetimin bu ay ham petrol ihracatında ve kar paylaşımında anlaşmaya vardığını belirtti. Ancak haberde bölgedeki anlaşmalara rağmen petrol arzına yönelik yatırımlarda yavaşlama olduğu belirtiliyor.

Iraq Oil Report analisti Patrick Osgood, konu ile ilgili olarak Financial Times'a yaptığı değerlendirmede petrol şirketlerinin güvenli bir ortama ve yüksek mali geri dönüşlere ihtiyaç duyduğunu vurguladı.  Osgood, Irak’taki petrol yataklarının IŞİD tehlikesi ile karşı karşıya olması sebebiyle yatırımların risk altında olduğunu belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)