E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPetrolde Kuzey Irak gerilimi---

Petrolde Kuzey Irak gerilimi

Petrolde Kuzey Irak gerilimi
16 Ekim 2017 - 09:28 borsagundem.com

Petrol fiyatları Kuzey Irak'a Irak ordusunun operasyon düzenlemesi ile yükselişe geçti

Asya borsaları bu sabah 10 yılın yeni zirvesine çıkarken, petrol fiyatları Irak merkezi hükümeti ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasında artan gerilim kaynaklı yükselerek altı ayın zirvesine yakın seyrediyor. Irak merkezi hükümetine bağlı güçler Pazar gece yarısında Kerkük kenti yakınlarında bulunan özerk Kürt yönetiminin elindeki petrol sahalarının kontrolünü almak üzere yola çıktı. ABD hafif ham petrolü buna tepki olarak yüzde 0.9 yükselerek en son Nisan'da gördüğü 52.85 dolara yaklaşırken, Brent petrolü 1.2 artışla 57.88 dolara yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 0.4 yükselişle en son 2007 sonlarında gördüğü seviyelere çıktı. Japonya'nın Nikkei endeksi art arda altıncı günde de yükseldi. Endeks yüzde 0.6 primle en son Kasım 1996'da çıktığı seviyeleri gördü. Uzmanlar, piyasalarda bu hafta Çin'den gelecek üçüncü çeyrek büyüme rakamları ve Çarşamba günü başlayacak Komünist Parti kongresinin izleneceğini belirttiler.

DÖVİZ

Euro, hafta sonunda Avusturya'da yapılan seçimler ve Madrid ile Katalonya arasında devam eden gerilimin yarattığı baskı ile Asya piyasalarında değer kaybına karşı koymaya çalışıyor. Dolar ise ABD'de açıklanan zayıf enflasyon verisinin ardından yönsüz seyir izliyor. Euro Perşembe günü gördüğü iki buçuk haftanın zirvesi olan 1.1880 dolardan gerileyişini sürdürerek bu sabah yüzde 0.25 kayıpla 1.1799 dolara kadar geriledi. Ortak para birimi şu anda yüzde 0.1 kayıpla 1.1807 dolarda bulunuyor. Dolar endeksi arz talep kaynaklı enflasyonun zayıf olduğuna işaret eden Cuma günkü enflasyon verisiyle baskı altında kaldıktan sonra belirgin bir değişim göstermeyerek 93.16'da bulunuyor. Avusturya'da Pazar günü yapılan genel seçimlerde muhafazakar genç siyasetçi Sebastian Kurz'un hükümet kurması bekleniyor. Kurz tek başınla çoğunluğu alamadığı için büyük ihtimalle oylarını artıran aşırı sağ parti ile koalisyon kurmak zorunda kalacak. Yatırımcılar İspanya'daki gelişmeleri de yakından izliyorlar. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalan lider Carles Puigdemont'a bağımsızlık ilan edip etmeyeceğini açıkça belirtmesi için bugün saat 1100'e kadar, bağımsızlıkta ısrar ediyorsa da fikrini değiştirmek için Perşembe gününe kadar süre verdi. Madrid, bağımsızlık ilan etmesi halinde Katalonya'nın özerkliğini askıya alacak.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'nin İran'a yeni yaptırım uygulayabileceği endişeleri ve Irak'taki çatışmaların etkisiyle yükseldi. Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 1.1 yükselişle 57.78 dolarda bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü İran'ın 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmaya uyduğunu, uluslarararsı gözlemcilerin Tahran'ın anlaşmaya uyduğunu belirtmesine rağmen, teyit etmedi. ABD yasalarına göre ABD başkanının İran'ın anlaşmaya uyduğunu her 90 günde bir teyit etmesi, aksi halde Kongre'nin İran'a kaldırılan yaptırımları tekrar başlatmaya 60 gün içinde karar vermesi gerekiyor. Nükleer anlaşma öncesindeki yaptırımlar İran'ın petrol ihracatını durdurarak 1 milyon varillik petrol arzını piyasadan çekmişti.

ALTIN

Altın fiyatları güçlenen Asya borsalarına paralel olarak geriledi ancak psikolojik seviye olan 1,300 doların üzerinde kaldı. Altın Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile nükleer anlaşmayı onaylamamsı ve ABD'de açıklanan zayıf tüketici enflasyonu verisinin ardından yüzde 0.9 değer kazandı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.2 kayıpla 1,302.51 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)