E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPetrolcü ayağa kalkabilecek mi---

Petrolcü ayağa kalkabilecek mi

Petrolcü ayağa kalkabilecek mi
11 Temmuz 2016 - 05:47 borsagundem.com

Petrol fiyatlarının geçtiğimiz ocak ayına kadar son 18 ayda yüzde 72 değer kaybetmesiyle ABD enerji sektörü ciddi bir yara aldı. 2015'te 70 şirket iflas erteleme başvurusu yaptı

Petrol fiyatlarının geçtiğimiz ocak ayına kadar son 18 ayda yüzde 72 değer kaybetmesiyle ABD enerji sektörü ciddi bir yara aldı.

Petrol fiyatlarının son 6 ayda toparlanmaya başlaması sektöre moral olsa da yaraları sarma süreci sanıldığı kadar kolay olmayacak. Bunun sebebi de kriz döneminde işten çıkarılan kalifiye çalışanlar ve petrol çıkarmak için kullanılan aletlerin boş kalması.

Araştırma şirketi IHS Energy’e göre şu anda petrol çıkarmak için kullanılan alet ve araçların yüzde 70’i kullanılmıyor ve boş olarak bekletiliyor. İşgücü bakımından da durum vahim. Geçtiğimiz yıl 94 bin kişinin işsiz kaldığı ABD enerji sektöründe bu yıldaki öngörülere bakıldığında 72 binden fazla kişinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor. Bu da sektörde yüzde 60 civarında bir iş açığı olduğuna işaret ediyor. Tablo böyle olunca petrol yatakları durma noktasına geldi. Bu alanda hizmet veren en büyük şirketlerden biri olan Schlumberger, ihtiyacından küçük bir ekiple operasyonlarını küçük bir ekiple sürdürmek zorunda kalanlar arasında.

Wall Street Journal’a açıklama yapan şirketin CEO’su Paal Kibsgaard, “Şu anda birçok petrol çıkarma hizmeti sunan şirket, kötü gelire ve nakit akışına rağmen hayatta kalabilmek için savaşıyor” diyor. ABD’deki diğer bir büyük petrol çıkarma hizmeti veren şirketlerden biri olan Halliburton bu krizde 28 bin 500 kişiyi işten çıkardı. Şirketin başkan yardımcısı Lawrence Pope, sadece 2014 yılında 21 bin kişi istihdam ettiklerini ifade ederek, “İyiye doğru giderek yeniden işe alma makinesine dönüşmeliyiz” ifadesini kullanıyor. Öte yandan paylaşılan bilgilere göre sadece 2015 yılında 70 petrol çıkarma hizmeti veren şirket iflas erteleme başvurusunda bulundu. Bu şirketlerin bazılarının 1 milyar dolardan fazla borcu olması ise sektörün yaşadığı sıkıntıyı ortaya koyuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)