E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol yükselişini sürdürdü---

Petrol yükselişini sürdürdü

Petrol yükselişini sürdürdü
18 Ocak 2018 - 09:40 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD'de stokların azalacağına ilişkin beklentilerle yükselişini sürdürdü

Petrol fiyatları, aşağı yönü işaret eden teknik göstergeleri dikkate almadı ve ABD'de ham petrol stoklarının azalmaya devam edeceği beklentilerine bağlı olarak yükselişini varil başına 64 doların üzerine taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü bir haftayı aşkın sürenin ilk düşüşünün ardından yüzde 0.4 yükselmesi sonrası yüzde 0.6 kadar daha değer kazandı. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 5.12 milyon varil düştü. Perşembe günü Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak resmi verilerin de stokların düştüğünü ve böylelikle düşüşünü dokuzuncu haftaya taşıdığını göstermesi bekleniyor. Veriler hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Perşembe günü aylık rakamlarını açıklayacak OPEC'in üretimi geçen ay arttı.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak için üretim kısıntılarına gitmesi ile birlikte üst üste iki yılı yükselişle geçmesinin ardından bu hareketine devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, New York'ta yaptığı açıklamada, fiyatların bu seviyelerde kalması durumunda, IEA'nın ABD için bu yılki petrol üretim tahminlerini artırabileceğini söyledi.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Petrol için çok güçlü bir yukarı trend var ve fiyatlar önceki işlem bantlarını kesin bir biçimde kırdı," dedi ve "Orta vadede görünüm pozitif ve daha da yükseliş görebiliriz. Piyasa ABD stok rakamlarını bekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 38 sent yükselerek varil başına 64.35 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 12:51'de 64.25 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 16 altındaydı. WTI Salı günü, üç yılın zirvelerini gördükten sonra, fiyatların bir düzeltme yapabileceği beklentisi ile yüzde 0.9 düşüşle kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 0.3 değer kazandıktan sonra, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 20 sent yükselerek varil başına 69.58 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 5.40 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)