E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol Venezuela endişeleri ile yükselişini sürdürdü---

Petrol Venezuela endişeleri ile yükselişini sürdürdü

Petrol Venezuela endişeleri ile yükselişini sürdürdü
22 Mayıs 2018 - 09:07 borsagundem.com

Petrol fiyatları, Venezuela'da üretimin daha da düşeceği endişeleri ve ABD'de stokların düşmeye devam edeceği beklentisi ile yükselişini sürdürdü

Petrol fiyatları, yatırımcıların Venezuela'da ham petrol üretiminin daha da düşeceğine ilişkin riskleri değerlendirmeleri ve ABD'de petrol stoklarının üst üste çündü hafta da düşeceği beklentileri ile kazançlarını sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, ABD Başkanı Donald Trump'ın Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun seçimleri yeniden kazanmasının ardından Venezuela hükümetinin ve devlete ait petrol şirketinin çıkardığı tahvilleri satın almayı yasaklamasının ardından yüzde 0.4 kadar yükseldi. Öte yandan, Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta 2 milyon varil düştüğünü göstermesi bekleniyor.

Petrol fiyatları, jeopolitik gerlimler, ABD'nin İran'a yaptırımları Venezuela'da hızla düşen petrol üretiminin arz endişelerini artırmasının ardından 2014'ten bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), yıl sonuna kadar devam edecek anlaşma dahilinde, üretimi azaltarak küresel stokları daraltmaya devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol üretiminde söz sahibi ülkelerinin arz açığı durumunda bunu kapatmalarını beklediğini kaydetti.

Devlet destekli Japan Oil, Gas & Metals National Corp.'un baş ekonomisti Takayuki Nogami, "Yukarı yönlü faktörler her yerde," dedi ve "OPEC piyasayı izleme istekliliğini gösterme eğiliminde, ancak yavaş harekete geçiyor. Piyasa bunun farkında ve OPEC'in hızlı bir şekilde harekete geçip fiyatları düşürmesini beklemiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi Salı günü dolacak olan Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 31 sent yükselerek varil başına 72.55 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 09:57'de 72.49 dolara geldi. Daha aktif işlem gören Temmuz kontratı 19 sent yükselerek 72.54 dolara çıktı. Toplam işlemhacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 36 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 26 sent yükselerek varil başına 79.48 dolara kadar çıktı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 0.9 yükselerek 79.22 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.82 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)