E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol ticaret savaşı endişeleri ile düştü---

Petrol ticaret savaşı endişeleri ile düştü

Petrol ticaret savaşı endişeleri ile düştü
18 Eylül 2018 - 09:04 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının yoğunlaşması ile birlikte 69 doların altına ind

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yoğunlaşan ticaret gerilimlerinin ekonomik büyüme ve enerji talebine ilişkin endişeleri artırmasının ardından varil başına 69 doların altına indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.06 kadar düştü. ABD Başkanı Donald Trump, gelecek haftadan itibaren 200 milyar dolarlık daha Çin ürününe yüzde 10 tarife uygulanacağını ve 2019'da bu oranının iki katından fazla artırılacağını duyurdu. Bu gelişme, İran'ın petrol ihracatının 2.5 yılın en düşük seviyesine inmesi ve analistlerin ABD'de ham petrol stoklarının üst üste beşinci haftada da düşeceği tahmininde bulunması ile birlikte devam eden küresel arz risklerini gölgeledi.

Petrol fiyatları, alıcıların Kasım ayında başlayacak olan ABD yaptırımları öncesi İran'dan ithalatı azaltmaları ile birlikte, Ağustos ayındaki dip seviyelerden yüzde 5'in üzerinde yükseldi. ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı petrol talep görünümünü olumsuz etkiliyor ve yatırımcılar OPEC ve ortaklarının 23 Eylül'de Cezayir'de gerçekleştirecekleri strateji toplantısında üretimi artırıp artırmayacaklarını yakından izliyor.

Singapur'da oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Bugünkü tarife haberleri ve OPEC'in arzı daha da artıracağı spekülasyonunun olduğu bir ortamda, küresel talebe ilişkin tartışmalar yukarı yönlü hevesi olumsuz etkilemeli," dedi ve "Cezayir'deki toplantıda, üyeler büyük ihtimalle İran yaptırımlarından kaynaklanan arz düşüşünü tartışacak ve bu durum, toplantıda üretimin daha da artırılması teklif edileceği spekülasyonuna yol açıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 38 sent düşerek varil başına 68.53 dolara kadar indikten sonra Tokyo saati ile 11:56'da 68.59 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 8 sent düşerek 68.91 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 38 altındaydı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 53 sent düşerek varil başına 77.52 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 4 sent düşüşle 78.05 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 9.16 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)