E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol S. Arabistan'ın açıklaması sonrası yükseldi---

Petrol S. Arabistan'ın açıklaması sonrası yükseldi

Petrol S. Arabistan'ın açıklaması sonrası yükseldi
12 Kasım 2018 - 09:41 borsagundem.com

Petrol fiyatları, rekor uzunluktaki düşüş serisinin ardından, S. Arabistan'ın satışları azaltacağı açıklaması ile yükseldi

Petrol fiyatları, tarihinin en uzun düşüş serisini gerçekleştirdikten sonra, Suudi Arabistan'ın Aralık ayında ham petrol satışlarını azaltacağını açıklaması ve OPEC ve ortaklarının gelecek yıl üretimi düşüreceklerine ilişkin spekülasyonun etkisi ile yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Pazartesi günü yüzde 1.5 kadar yükseldi ve geçen hafta ayı piyasasına girdikten sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı. OPEC'in en önemli üyesi Suudi Arabistan, gelecek ay ham petrol ihracatını günlük 500,000 varil düşüreceğini açıkladı ve güçlü üretici rolünü bir kez daha hatırlattı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarından oluşan bir komite, haftasonu "yeni stratejiler" oluşturulması gerekebileceği uyarısında bulundu ve bu durum 2019'da daha geniş bir üretim kısıntısına gidilebileceği beklentilerini güçlendirdi.

Suudiler, OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarını, ABD'de petrol bolluğu emareleri ile birlikte, üretimi kısma işaretleri vermesine zorlayan son bir aydaki yüzde 20'ye yakın fiyat düşüşünü dengelemek için öncülüğü aldı. Petrol fiyatları, ABD'nin İran'a yaptırım uygulamasına karşın bazı ülkelere bu ülkeden petrol alımı konusunda istisnalar tanımasının ardından arz darlığı endişelerinin azalması ile 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden geri çekildi.

Japan Oil, Gas and Metals National Corp. baş ekonomisti Takayuki Nogami, OPEC'in Aralık ayındaki toplantısı öncesi çok fazla dönüşler ve sapmalar olabileceği tahmininde bulunarak, "Suudiler üretim kısıntıları tartışmalarına girmek için henüz çok erken olduğunu söylerken, Rusya, arzın talebi aşmasının mevsimsel bir faktör olduğunu kaydederek, üretimi kısmada fazla istekli olmadığını işaret etti ve "Öte yandan piyasalar, petrol düşmeye devam ederse, üretim kısıntılarının mümkün olduğu mesajını almış durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 89 sent yükselişle varil başına 61.08 dolara akdar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 13:50'de 60.90 dolara geldi. Fiyatlar Cuma günü yüzde 0.8 gerileyerek 60.19 dolardan kapandı ve düşüşünü 10'uncu güne taşıdı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katından fazlaydı. Petrol piyasasında volatiliteyi işaret eden gösterge geçen haftanın sonunda 2016'nın sonlarından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.15 dolar yükselerek varil başına 71.33 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 47 sent düşerek varil başına 70.18 dolar ile 9 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 10.27 Dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)