E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol rekor düşüş serisine yöneldi---

Petrol rekor düşüş serisine yöneldi

Petrol rekor düşüş serisine yöneldi
09 Kasım 2018 - 09:28 borsagundem.com

Petrol ayı piyasasına girdikten sonra tarihinin en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi

Petrol, yatırımcıların OPEC ve ortaklarının haftasonu üretim stratejisini görüşeceği toplantının sonuçlarını beklemeleri ile birlikte, ayı piyasasına girmesinin ardından, tarihinin en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, beş hafta önce 2018 yılının zirvesini gördükten sonra yüzde 20'nin üzerinde düşüşle ayı piyasasına girmesine neden olan kaybını daha da uzatarak, gerilemesini 10'uncu güne taşıdı. Bu güçlü düşüş üreticileri sarstı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) gelecek yıl üretimi düşürebileceğini işaret etti. Bu seçenek, Pazar günü Abu Dhabi'de gerçekleştirilecek görüşmelerde tartışılacak konulardan biri olacak.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, ABD'nin İran'a yaptırımların başlamasının ardından sekiz ülkeye bu ülkeden petrol ithalatı yapabilmelerine imkan tanıyan istisnalar sağlamasının ardından daha da hızlandı. Bu istisnalar, İran'ın petrol ihracatının yaptırımlardan dolayı azalacak olması nedeniyle petrol kıtlığının yaşanabileceğine ilişkin endişeleri tersine çevirerek, arz fazlası endişelerini canlandırdı. Suudi Arabistan gibi diğer bazı üreticilerin daha fazla üreteceklerine ilişkin taahütleri ve ABD'nin rekor seviyeye çıkan petrol üretimi ve stoklarındaki artış da fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli stratejisti Daniel Hynes, "Açık bir şekilde, İran ham petrolü için ABD yaptırımlarına getirilen istisnalar gerçekten de geçen aydan başlayan düşüşü hızlandırdı ve bu sorunlara ilişkin duyarlılık son dönemde oldukça yüksek," dedi ve "ABD'de artan üretim de arz endişelerini artırırken, haftasonu OPEC ve Rusya arasındaki toplantı, Aralık ayındaki OPEC toplantısının tonunu belirleyebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) 9 sent düşerek Singapur saati ile 12:25'te varil başına 60.58 dolara indi. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.6 düşerek 60.67 dolardan kapandı ve yüzde 4 kayıpla üst üste beşinci haftada da düşüşle geçmeye yöneldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 9 üzerindeydi.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 15 sent yükselerek varil başına 70.80 dolara tırmandı. Kontrat haftayı yüzde 2.8 kayıpla geçmeye ve böylelikle düşüşünü beşinci haftaya yayamaya yöneldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 10.01 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)