E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 'OPEC ve Libya' etkisiyle yükselişini sürdürdü---

Petrol 'OPEC ve Libya' etkisiyle yükselişini sürdürdü

Petrol 'OPEC ve Libya' etkisiyle yükselişini sürdürdü
10 Aralık 2018 - 11:11 borsagundem.com

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısı kararı ve Libya'nın üretiminde yaşanan aksaklıkların etkisi ile yükselişini sürdürdü

Petrol fiyatları Londra'da, OPEC + grubunun üretim kısıntısına anlaşmaya varmasının ardından arz bolluğunun azalacağına ilişkin beklentilerin güçlenmesi ve protestocuların Libya'yı en büyük petrol sahasını kapatmak zorunda bırakmasının ardından kazançlarını sürdürerek varil başına 62 dolara yaklaştı.

Brent vadelileri, Cuma günü aralarında Suudi Arabistan ve Rusya'nın da bulunduğu üreticilerin üretimi günlük 1.2 milyon varil ile piyasanın beklediğinden daha fazla azaltma kararı almasının ardından yüzde 2.7 sıçradıktan sonra yüzde 1.1 kadar daha yükseldi. Viyana'da geçen hafta gerçekleştirilen üretici ülkelerin toplantısı öncesi artan kuşkular, para yöneticilerinin petrolün düşeceği beklentisi ile açtıkları pozisyonları artırmalarına yol açtı. Öte yandan, Libya'nın en büyük petrol sahasında üretim, Petrol Tesisleri Muhafızları üyelerinin vanaları kapatması ile durdu.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının ABD Başkanı Donald Trump'ın itirazlarına rağmen üretim kısıntısına gitmelerinin ardından bu yılki kayıplarını azalttı. Fiyatlar, ABD'nin İran'a yaptırım uygulamasına karşın sekiz ülkeye bu ülkeden petrol ithalatı için geçici ayrıcalık tanıması ve bunun yanında ABD'de ham petrol stoklarının ve üretiminin artmasının ardından Ekim ayı başında gördüğü dört yılın zirvesinden geriledi.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Bazı olumlu faktörler masaya geliyor ve piyasa kısa vadede daha az arz olasılığına tepki veriyor," dedi ve "Şimdi piyasada dikkatler Nisan ayındaki OPEC toplantısına çevrilecek ve yatırımcılar bu üretim kısıntılarının ne akdarının gerçekleştirleceğine bakacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 66 sent yükselerek varil başına 62.33 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 13:04'te yüzde 0.6 yukarıda 62.01 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Kontrat Cuma günü 1.61 dolar yükselerek 61.67 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 9.25 Dolar primli işlem gördü. Bu prim gün içinde 20 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Ocak vadeli WTI, Nymex piyasasında fazla değişmedi ve 52.54 dolar seviyesinde kaldı. Fiyatlar Cuma günü yüzde 2.2 yükselişle 52.61 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 36 üstündeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)