E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol OPEC toplantısı öncesi kayıplarını korudu---

Petrol OPEC toplantısı öncesi kayıplarını korudu

Petrol OPEC toplantısı öncesi kayıplarını korudu
20 Haziran 2018 - 08:42 borsagundem.com

Petrol fiyatları, OPEC'in bu haftaki toplantısı öncesi, ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı endişeleri ile birlikte kayıplarını korudu

Petrol, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki dişe diş ticaret savaşı tehdidinin her geçen gün gerçek daha ciddi hale gelmesi ve İran'ın OPEC'in üretim limitlerini artırma konusunda anlaşmaya varamayabileceğini işaret etmesinin ardından kayıplarını varil başına 65 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1.2 düştükten sonra fazla değişmedi. Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın 200 milyar dolarlık daha Çin malına ithalat vergisi koyacağı tehdidinde bulunmasının ardından "güçlü bir şekilde" misilleme yapacağını kaydetti. İran, enerji tüketicilerinin endişelerini gidermek için üretimde küçük bir artış yapma konusundaki öneriyi reddederek, bu haftaki OPEC toplantısında kendisini Suudi Arabistan ile karşı karşıya getirdi.

Petrol fiyatları bu ay, yatırımcıların Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarından olası arz aksaklıklarını gidermek için üretim kısıntılarını gevşetip gevşetmeme konusunda gelen karışık sinyalleri değerlendirmeleri ile birlikte 67 dolar seviyesinin altında dar bir alana sıkıştı. Rusya müşterek petrol üretimini günlük 1.5 milyon varil artırılmasını önerirken, İran, Irak ve Venezuela, küresel arz fazlasının giderilmesine yardımcı olan üretim kısıntılarını sonlandırmak için henüz çok erken olduğunu düşünüyor.

Tokyo'da Mizuho Research Institute Ltd. kıdemli ekonomisti Jun Inoue, "Yatırımcılar OPEC toplantısı öncesi bekle-gör tutumundalar, ancak ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı riski gibi petrol piyasası için pek olağan olmayan faktörler fiyatların daha da düşmesine neden olabilir," dedi ve "Eğer fiyatlar çok düşerse, bu durum üretim politikası konusunda OPEC'teki tartışmaları etkileyebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi Çarşamba gnü dolacak olan Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 23 sent yükselerek, Tokyo saati ile 10.25'te varil başına 65.30 dolara çıktı. Fiyatlar Salı günü 78 sent düşerek 65.07 dolardan kapandı. Daha aktif işlem gören Ağustos kontratı 22 sent yükselerek 65.12 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 53 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 21 sent yükselerek varil başına 75.29 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 26 sent düşerek 75.08 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 10.17 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)