E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol OPEC planları ile o seviye civarında tutundu---

Petrol OPEC planları ile o seviye civarında tutundu

Petrol OPEC planları ile o seviye civarında tutundu
20 Kasım 2018 - 10:04 borsagundem.com

Petrol fiyatları, OPEC'in üretim kısıntısı planları ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) uyarıları ile 57 dolar civarında tutundu

Pwetrol fiyatları, traderlar OPEC'in üretimi kısmaya yönelik planlarını değerlendirirken, OPEC'in kilit ortağı Rusya ve üst düzey enerji danışmanının üreticileri üretim kısıntıları konusunda aceleci karar almamaları konusunda uyarması ile birlikte varil başına 57 dolar civarında tutundu.

En yakın vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.9 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, OPEC ve ortaklarının üretimi kısma kararı almadan önce önümüzdeki haftalarda piyasayı izlemesi gerektiğini söyledi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol arzı kısmanın negatif etkilerinin olabileceğini söyledi. OPEC ve ortakları Aralık ayının başlarında üretim kısıntılarını görüşmek üzere Viyana'da bir araya gelecek.

Londra ve New York ham petrol kontratları, ABD'nin yaptırımlara karşın bazı ülkelere İran'dan petrol ithal etme istisnası getirmesinin ardından arz bolluğuna ilişkin endişelerin artması ile birlikte, Ekim ayı zirvelerinden yüzde 20'nin üzerinde düşüş gerçeklştirdi. Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı petrol talep görünümünü olumsuz etkilerken, Suudi Arabistan Kralı, muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra ilk kez kamuoyuna açık konuşmasında, ülkesinin petrol politikalrının piyasa istikrarını korumayı amaçladığını söyledi.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve kilit ortakları, fiyatlar üzerinde çok fazla etkilerinin olduğunu kanıtladılar," dedi ve "Petrol piyasasında dün, IEA'ya rağmen, çok fazla gürültü vardı, ancak fiyatlar yükseldi. Bu durum, 6 Aralık toplantısının detaylarının kısa vadede fiyatlar için istikrarlı bir platform sağlayabileceğini işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 12 sent düşerek, Singapur saati ile 11:42'de varil başına 57.08 dolara indi. Pazartesi günü vadesi dolan Aralık kontratı yüzde 0.5 yükselerek 56.76 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 25 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 26 sent düşerek varil başına 66.53 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 3 sent yükselişle 66.79 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 9.44 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)