E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol "OPEC" kararı sonrası hızlı yükseldi---

Petrol "OPEC" kararı sonrası hızlı yükseldi

Petrol OPEC kararı sonrası hızlı yükseldi
29 Eylül 2016 - 07:09 borsagundem.com

Petrol, OPEC'in sekiz yıldır ilk kez üretim kısma kararı almasının ardından kazancını genişletti

Petrol, OPEC'in son sekiz yıldailk kez üretimi kısma yönünde karar alması ve böylelikle üretimin seviyesinin sürdürülmesi kararı bekleyen traderları şaşırtması ile birlikte Nisan ayından bu yana en hızlı yükselişini göstermesinin ardından kazancını genişletti.

Brent petrolü, Çarşamba günü 48.93 doları gördükten sonra 5.9 yükselişle 48.76 dolardan kapandı. Yeni günde 49.07 doları test eden Brent petrol an itibari ile yüzde 0.48 düşüşle varil başına 48.60 dolara indi.

WTI, Nymex piyasasında, 42 sent yükselerek varil başına 47.47 dolara kadar çıktıktan sonra 47.14 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 2.38 dolar yükselerek 47.05 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 57 üzerindeydi. Fiyatlar bu çeyrekte ortalama 44.90 dolar seviyesinde seyretti.Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.51 Dolar primli işlem gördü.

Petrol hraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), Cezayir'deki toplantıdan sonra İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh'in yaptığı açıklamaya göre, petrol üretimini günlük 32.5-33.0 milyon varil bandına düşürme kararı aldı. ABD'de petrol stokları geçen hafta da gerileyerek düşüşünü dördüncü haftaya taşıdı. Stokların, Bloomberg'in anketine göre, yükselmesi bekleniyordu.

Petrol, Cezayir'deki toplantının yaklaşması ile birlikte, OPEC'in piyasaya isstikrar kazandıracak adımları atıp atmayacağına ilişkin spekülasyonların etkisi ile varil başına 45 dolar civarında dalgalı bir seyir izledi. Suudi Arabistan ve İran, toplantı öncesi, bir anlaşma beklemediklerini işaret ederken, Bloomberg'in anketine katılan 23 analistin ikisi dışında tümü anlaşma olmayacağı tahmininde bulundu. OPEC'te bir komite, Kasım ayındaki resmi toplantıda üretim sınırları önerecek ve İran üretimi sınırlama kararının dışında tutulacak.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Bu adım OPEC'in birlikte davranabildiğini ve bir anlaşmaya varabildiğini, belki de Kasım ayındaki toplantıda daha güçlü bir üretim kısıntısının yolunu açabileceğini gösteriyor," dedi ve "Batı Teksas petrolünün (WTI) varil başına 50 doların üzerini görebilmesi için, muhtemelen daha derin bir üretim kısıntısı gerekiyor ve Rusya'da bunun içinde yer almak durumunda kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar OPEC ile hareketlendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)