E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol hisse senetlerindeki sert satışlarla düştü---

Petrol hisse senetlerindeki sert satışlarla düştü

Petrol hisse senetlerindeki sert satışlarla düştü
11 Ekim 2018 - 10:03 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının piyasaları sarsmaya devam etmesi ile birlikte düştü

Petrol fiyatları, daha da kötüleşen ticaret savaşının piyasalarda sarsıntı yaratmaya devam etmesi ile birlikte Temmuz ayından bu yana en büyük iki günlük düşüşüne yöneldi. Ham petrolün yanında, dizel yakıt ve benzin fiyatları da geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.4 düştükten sonra yüzde 1.8 kadar daha geriledi. ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin daha da artması ile birlikte, yatırımcılar, büyümenin yavaşlayacağı endişeleri ile, hisse sentlerinden petrole, risk varlıklarından çıkıyorlar. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi dün Şubat ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştireriken, Nasdaq 100 Endeksi son yedi yılın en kötü gününü yaşadı. Öte yandan, Michael Kasırgası, ABD anakarasını 1992'den bu yana vuran en sert kasırga haline geldi. Sert fırtına Florida'da karaya ulaştı ve Güneydoğu kesiminde akaryakıt talebinin düşmesine neden oldu.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Bu tipik bir yayılma etkisi ve petrol risk varlıklarına gelen geniş çaplı satışlardan payını alıyor. Yoğunlaşmakta olan ticaret anlaşmazlığı küresel talebin azalacağı yolundaki endişeleri güçlendiriyor," dedi ve "Eğer ticaret anlaşmazlığı olmasaydı, petrol piyasası muhtemelen sürmekte olan arz risklerinden dolayı ivmesini koruyacaktı" şeklinde görüş bildirdi.

Ham petrol fiyatları, ABD'nin OPEC'in üçüncü en büyük üreticisi İran'a yönelik yaklaşan yaptırımları, bu ülkenin ihracatının azalmasına neden olması ile birlikte bu ayın başlarında dört yılın en yüksek seviyesine çıktı. ABD Başkanı Donald Trump, defalarca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'na (OPEC) fiyatların düşmesi için üretimi artırma çağrısında bulundu. Petroldeki rallinin etkisi azalırken, traderlar, OPEC ve ortaklarının İran ve Venezuela'dan kaynaklanacak arz açığını kapatıp kapatamayacağına ilişkin spekülasyonlarını sürdürüyor.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.32 dolar düşerek varil başına 71.85 dolara kadar düştükten sonra Seul saati ile 12:14'te 71.92 dolara geldi. Fiyatlar, Çarşamba günü 27 Eylül'den bu yana en düşük seviyede kapattıktan sonra, 17 Temmuz'dan bu yana en büyük iki günlük düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 65 üzerindeydi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü 1.91 dolar değer kaybettikten sonra 1.52 dolar daha düşerek varil başına 81.57 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 9.78 Dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)