E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol haftayı kazançla geçmeye yöneldi---

Petrol haftayı kazançla geçmeye yöneldi

Petrol haftayı kazançla geçmeye yöneldi
18 Mayıs 2018 - 09:09 borsagundem.com

Petrol fiyatları, Orta Doğu'daki gerginlik ve IEA'nın küresel stokların daraldığı yolundaki açıklaması ile haftayı kazançla geçmeye yöneldi.

Petrol fiyatları, Orta Doğu'daki gerginliğin artması ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) küresel stokların daraldığını açıklamasının ardından üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve haftayı yüzde 1.3 kazançla geçmeye yöneldi. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), fiyatlardaki son hareketlerin jeopolitik gelişmelerden kaynaklandığını söyleyerek petrol piyasasındaki volatiliteye ilişkin endişelerini dile getirdi. IEA, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarından dolayı küresel arz fazlasının nihayet ortadan kalktığını kaydetti, ancak yüksek fiyatların tüketimi azaltacağı uyarısında bulundu.

Küresel gösterge Brent petrolü bu hafta, ABD'nin İran'a yeniden yaptırım uygulayacağını açıklaması ve OPEC üyesi Venezuela'da siyasi sorunlar ve ekonomik istikrarsızlıktan dolayı petrol üretiminde aksaklıkların meydana gelmesi ile birlikte 2014 sonlarından bu yana ilk kez varil başına 80 doların üzerine çıktı. Fiyatlarda son dönemde görülen ralli yüksek fiyatların talebi azaltacağı endişelerini artırıken, Suudi Arabistan, diğer üreticilerle birlikte ortaya çıkabilecek arz açıklarını giderme ve makul fiyatları sürdürme kapasitelerinin olduğunu kaydetti.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Bu hafta değişik kaynaklardan küresel arz fazlasının ortadan kalktığını öğrendik ve bu durum piyasada OPEC'in yeni üretim hedefi belirleyebileceği spekülasyonunu getirdi," dedi ve "Venezuela ve İran'daki jeopolitik belirsizlikler gibi diğer konular petrolde yukarı yönlü baskının sürmesini sağlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent yükselerek Tokyo saati ile 10:12'de varil başına 71.62 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü değişmedi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 73 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 23 sent yükselerek varil başına 79.53 dolara çıktı. Fiyatlar Perşembe günü 80.50 dolar ile Kasım 2014'ten bu yana gün içi en yüksek seviyesine çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 7.82 dolar primli işlem gördü. (BLOOMBERGHT)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie18 Mayıs 2018 11:07

    Petrol ne kadar artarsa o kadar iyi. Bir bakıyorsun yemeye ekmek bulamayan araba alıp trafiğe çıkmış. Aldığı araç da ikinci el alt seğment araba. Bu kuru kalabalık yüzünden jipimle trafikte kaplumbağa hızıyla gidiyorum. Ayrıca bu alt seğment arabalardan biri jipime sürtecek diye ödüm kopuyor. Alt seğment aracın içindekileri satsak ödeyemeyiz jipimin parasını.