E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatları nereye?---

Petrol fiyatları nereye?

Petrol fiyatları nereye?
19 Mayıs 2017 - 17:53 borsagundem.com

Petrol fiyatları her gün değişiyor. Ama kritik tarih 25 Mayıs’ta yapılacak toplantı. Deniz Gökçe, Akşam’daki köşesinde yazdı.

Petrol fiyatları bugünlerde bir aşağı bir yukarı oynamakta. Suudi Arabistan ve Rusya da şimdi, OPEC’in petrol fiyatlarını yükseltmek için Mart 2018'e kadar üretim kısıntısını yeniden uzatma yaklaşımını destekliyorlar.

Tabii Türkiye ise petrol fiyatlarının olduğu kadar düşük kalmasından son derece memnun. Petrol fiyatlarının düşmesi veya düşük kalması Türkiye’nin cari açığını nerede ise yarıya indiriyor.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al Falih ve Rusya’nın Enerji Bakanı Alexander Novak bu hafta bir araya gelerek petrol arz ve talebinin denk duruna getirilmesi gerektiği konusunda bir kere daha anlaşma yapmaya hazırlar olduklarını açıkladılar.

Çünkü ABD’den gelen üretim artışı ve de OPEC karteli ve destekçileri dışındaki ülkelerin üretimindeki artış, OPEC beklentilerini de aştı ve de petrol fiyatlarının düşük kalması, geçmiş ocak ayındaki beklentileri destekleyemedi. Adeta geçmiş üretim kısma yaklaşımının kazandırdığı her şey, nerede ise yeniden ortadan kalktı.

Aslında OPEC ve diğer üreticiler 2017 yıl sonuna kadar kontrollu üretim taraftarı idiler. Ama şimdi üretim kısıntısının Mart 2018'e kadar uygulanmaya devam edilmesi teklifi destek bulmaya başladı.

Bugünlerde, petrol fiyatları konusunda çeşitli ülke bakanları tarafından ortak bildiriler yayımlandıktan sonra, fiyatlar yeniden yüzde 3 kadar arttı. Brent ham Petrolu Londra’da yeniden 1.31 dolar artarak varil başına 52.15 dolara yükseldi. West Texas Internediate petrolü ise 1.31 dolar artarak varil başına 49. 19 değerine çıktı. Fiyatlar her gün değişiyor.

Fakat petrol ülkeleri varil başına petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan oldukça rahatsızlar. Arz ve talebin kalıcı şekilde dengelenmesinin, fiyatların uzun vadeli şekilde artmasının peşindeler. Bir aşağı bir yukarı dalgalanmayı sevmiyorlar. Bu nedenle üreticiler günde 1.8 milyon varil üretim kısmanın daha uzun bir süre için kalıcı olmasını istiyorlar.

25 Mayıs tarihinde yapılacak olan toplantıda dokuz aylık, yani Mart 2018’e kadar üretim kısıntısı yapılması konusu kuvvetle gündeme gelecek. Rusya Başkanı Putin de petrol fiyatlarının yükselmesi için Mart 2018 tarihine kadar yani dokuz ay uzatma taraftarı olduğunu açıkça söylüyor.

OPEC, ABD’nin kaya petrolü üretici şirketlerinin ve OPEC ve yandaşlarının dışındaki ülkelerin petrol üretiminin 2017'de yüzde 58 artarak bir milyon varile çıktığını vurguluyor.

Bu durumda da OPEC, petrolüne talebin bugünkü üretim düzeyinden günde sadece 200 bin varil yüksek olduğunu ve yüksek dozda üretim kısmanın bile bu durumda pek sonuç vermeyebileceğini söylüyorlar, yeni anlaşmanın 9 aylık bir yaklaşım olması gerektiğini vurguluyorlar. Bu nedenle de üretim kısmanın uzatılmasının Mart 2018'e kadar gerçekleştirilmesi gerekli tezi gündeme getiriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)