E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol arz riskleri ile o seviye civarında seyretti---

Petrol arz riskleri ile o seviye civarında seyretti

Petrol arz riskleri ile o seviye civarında seyretti
31 Temmuz 2018 - 09:15 borsagundem.com

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve İngiltere'den kaynaklanan arz risklerinden dolayı varil başına 70 dolar civarıonda seyretti

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'dan İngiltere'ye, arz risklerinin küresel piyasalar için tehdit oluşturması ile birlikte varil başına 70 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 2.1 ile bir ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra fazla değişmedi. Grevler Total SA'nın Kuzey Denizi'ndeki üç petrol sahasında üretimi olumsuz etkilerken, Suudi Arabistan'ın Yemenli militanların saldırısının ardından Kızıl Deniz'deki su yolundan petrol sevkiyatını askıya almasından kaynaklanan endişeler sürüyor.

Ham petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının ABD'de kaya petrolü üretiminin artmaya devam ettiği bir dönemde fiyatları aşağı çekmesi ile birlikte bir yılı aşkın sürenin en büyük aylık kaybına yöneldi. Ancak Venezuela'daki ekonomik sorunlar nedeniyle düşen üretim, Libya'daki iç savaş ve ABD'nin İran'a tekrar yaptırım uygulamaya başlaması, küresel arz darlığına ilişkin korkuları artırdı.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu ayın başındaki söz düellosunun ardından, İranlı mevkidaşı ile ön koşulsuz görüşmeye hazır olduğunu kaydetti. Beyaz Saray önceki yorumlarından hızlı bir şekilde geri adım attı ve ABD'nin İran'ın tavrını değiştirmesi durumunda yaptırımları sonlandıracağını belirtti.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "Kuzey Denizi'ndeki grev ve bunun yanında Libya, Venezuela ve İran'daki arz kesintilerinden kaynaklanan endişeler petrol fiyatlarındaki yükselişin temel nedenleri arasında yer alıyor," dedi ve "Artan ABD üretimini de içeren bazı aşağı faktörlere karşın, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı ciddi bir biçimde kötüleşmiyor ve buradan kaynaklanan ferahlama petrol fiyatlarını destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 36 sent düşerek, Tokyo saati ile 13:08'de varil başına 69.77 dolara indi. Kontrat bu ayı yüzde 5.9 düşüşle geçmeye yöneldi. Petrol bu durumda Mart 2017'den bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirmiş olacak. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 37 altındaydı.

Salı günü vadesi dolacak Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 35 sent düşerek varil başına 74.62 dolara indi. Kontrat bu ay yüzde 6.1 değer kaybetti. Daha aktif işlem gören Ekim kontratı 33 sent düşerek 75.22 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.85 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)