E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol arz endişelerinin sürmesi ile kayıplarını korudu---

Petrol arz endişelerinin sürmesi ile kayıplarını korudu

Petrol arz endişelerinin sürmesi ile kayıplarını korudu
17 Aralık 2018 - 09:43 borsagundem.com

Petrol, yatırımcıların dikkatlerini OPEC'in üretim kısıntısının etkinliğine ve ABD'de artan üretime çevirmesi ile kayıplarını korudu

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarının etkinliğine ve ABD'de kaya petrolü üretimindeki artıştan kaynaklanan endişelere çevirmesi ile birlikte kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 2.7 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı son sekiz haftanın en düşük seviyesine inmesine karşın, piyasa, Batı Teksas ve New Mexico'daki Permian ve Kuzey Dakota'daki Bakken kaya petrolü sahalarında artan üretimin fiyatlarda meydana gelebilecek rallileri bastırabileceği endişelerini taşımaya devam ediyor. Öte yandan, hedge fonları, yavaşlayan küresel büyümenin OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarının etkilerini giderebileceği beklentisi ile yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını azalttı.

Ham petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının anlaşmaya vardığı üretim kısıntılarının yeterince derin olmayabileceği ve ABD'de artan üretim ile dengelenebileceği endişeleri ile bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınındaki seyrini sürdürüyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), grubun üretim kısıntılarının piyasaları dengeye kavuşturmayı sağlayıp sağlayamayacağını söylemek için erken olduğunu kaydederken, hem IEA hem de OPEC ayrı ayrı 2019'da potansiyel fazla konusunda uyarıda bulundu.

Tokyo'da Japan Oil, Gas and Metals National Corp. baş ekonomisti Takayuki Nogami, "OPEC'in üretim kısıntılarına ilişkin kuşkular fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Petrol, piyasanın ABD'li şirketleri için ortalama başabaş fiyat olarak düşündüğü 50 dolar seviyesine yaklaştıkça, ABD'de arzındaki artış yavaşlayabilir ve OPEC'in kesintileri ile birlikte, arz ve talep arasındaki fark daralır" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent yükselerek, Tokyo saati ile 13:01'de varil başına 51.29 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 1.38 dolar düşerek 51.20 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 32 altındaydı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 3 sent yükselerek varil başına 60.31 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 1.17 dolar düşerek 60.28 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 8.74 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)