E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol arz endişelerinin azalması ile düşüşünü sürdürdü---

Petrol arz endişelerinin azalması ile düşüşünü sürdürdü

Petrol arz endişelerinin azalması ile düşüşünü sürdürdü
07 Kasım 2018 - 09:12 borsagundem.com

Petrol fiyatları, arz endişelerinin azalması ile birlikte 2014'ten bu yana en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi

Petrol fiyatları, ABD'de petrol üretiminin artacağına ilişkin tahminler ve ABD'nin bazı ülkelere İran'dan geçici petrol ithalatına imkan tanıyan ayrıcalıklar sağlaması sonrası arz darlığı endişelerinin azalması sonucu 2014'ten bu yana en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, sekiz gün üst üste düşerek yüzde 8.4 değer kaybettikten sonra yüzde 0.9 kadar daha geriledi. ABD yönetimi, ülkenin petrol üretiminin bu yıl rekor hızda artacağı tahmininde bulunurken, özel sektörün açıkladığı verilere göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta yükseldi. Öte yandan, istisnalar İran'ın önümüzdeki altı ay boyunca büyük alıcılara ihracata devam etmesine olanak sağlayacak.

Ham petrol fiyatlarının geçen ay dört yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden olan arz endişeleri, ABD'nin ülke içinde pompa fiyatlarını düşürmek için İran'a yönelik yaptırımlarını yumuşatacağı spekekülasyonuna bağlı olarak ortadan kalktı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) da arz açıkları meydana gelmesi durumunda bunları kapatacakları taahhüdünde bulundu. Suudi Arabistan liderliğindeki grup,  ABD kıyı petrolü üretimindeki artışın 2019 yılında piyasada yeni bir fazlaya neden olacağı endişesi ile bu haftasonu Abu Dhabi'de bir araya gelecek.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Şimdilik dikkatler, sekiz ülkeye İran'dan geçici petrol alımına imkan tanıyan istisnalarda," dedi ve "Arz bağlamında piyasada Amerikan üretiminin bu yıl rekor hızda artacağı ve aynı zamanda OPEC'in daha fazla üretme taahhüdü gibi aşağı yönlü faktörler de vardı" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 54 sent düşerek varil başına 61.67 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 12:16'da 61.92 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık iki katıydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 11 sent düşerek varil başına 72.02 dolara indi. Kontrat Salı günü yüzde 1.4 düşerek 72.13 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli, WTI'a kıyasla 9.95 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)