E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol arz endişeleri ile o seviyenin altında kaldı---

Petrol arz endişeleri ile o seviyenin altında kaldı

Petrol arz endişeleri ile o seviyenin altında kaldı
13 Aralık 2018 - 09:00 borsagundem.com

Petrol, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarının arz fazlasını gidermeye yetmeyeceği endişeleri ile 52 doların altında kaldı

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının beklenenden daha az gerilemesi ve OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarının arz bolluğunu gidermeye yetmeyeceği endişelerini daha da artırmasının ardından varil başına 52 doların altında seyretti.

Vadeli kontratlar Perşembe günü New York'ta dünkü yüzde 1 düştükten sonra kayıplarını korudu ve bu hafta yüzde 2 değer kaybetti. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 1.21 milyon varil düştü. BU, dün açıklanan özel sektör verilerine göre 10.2 milyon varillik düşüşün oldukça altındaydı. Öte yandan, OPEC'in hazırladığı aylık rapor, arz fazlasının dengelenmesi için 2019'da daha fazla üretim kısıntısına ihtiyaç duyulabileceğini işaret etti.

Ham petrol, yatırımcıların arz ve talebe ilişkin endişelerinin sürmesi ile birlikte, Ekim ayında dört yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından ayı piyasasındaki seyrine devam ediyor. 2019'da günlük 12 milyon varili aşması beklenen rekor seviyedeki Amerikan üretimi, arz fazlası endişelerini artırıyor. ABD öte yandan, İran'a yaptırımlara başlamasına rağmen bazı ülkelere bu ülkeden petrol ithalatı için geçici ayrıcalık sağlarken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri arasında birlik risk altında.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Piyasalarda şimdilik fiyatları yükseltmeye yetecek denli olumlu ivme yok," dedi ve "ABD gelecek yıl üretimi artıracak ve OPEC + koalisyonunun, son üretim kısıntısı anlaşmanın uygulanabileceğine ilişkin kuşkular sürerken, arz fazlasının giderilmesi için daha fazla kısıntıya ihtiyaç duyduğu kaydediliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent yükselerek Singapur saati ile 12:27'de varil başına 51.53 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü stok verilerinin ardından, gün içindeki 1.23 dolarlık kazancını geri verdi ve 50 sent düşerek 51.15 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 49 üzerindeydi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 29 sent yükselerek varil başına 60.44 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü yüzde 0.1 düşüşle 60.15 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 8.87 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)