E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol arz artışı işaretleriyle o seviye civarında---

Petrol arz artışı işaretleriyle o seviye civarında

Petrol arz artışı işaretleriyle o seviye civarında
17 Eylül 2018 - 09:33 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD'de aktif sondaj kuyusu sayısındaki artış ve S. Arabistan ve Rusya'nın üretimi artıracağı beklentisi ile 69 dolar civarında kaldı

Petrol fiyatları, ABD'de üreticilerin sondaj kuyusu sayısını artırdığına ilişkin işaretler ve Suudi Arabistan ve Rusya'nın İran'dan kaynaklanan arz açığını kapatacağına ilişkin ilişkin işaretlerle varil başına 69 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra fazla değişmedi. ABD'de kıyı petrolü üreticileri geçen hafta, yoğun Permian Basin bölgesindeki boru hattı yetersizliğinin diğer bölgelerde üretimi teşvik etmesinin ardından, aktif petrol sondaj kuyusu sayısında son bir ayın en büyük artışını gerçekleştirdi. Öte yandan, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih Cumartesi Moskova'da bir araya gelerek fiyatlara istikrar getirme ve piyasadaki olası değişikliklere tepki verme konusundaki niyetlerini teyit etti.

Ham petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının küresel ekonomik büyüme için tehdit oluşturmasının etkisi ile Temmuz ortasından bu yana varil başına 70 doların altındakaldı. Piyasada ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlardan dolayı ortaya çıkabilecek potansiyel arz açığının doldurulup doldururulamayacağına ilişkin spekülasyonlar da var. Traderlar arz konusunda daha fazla işaret görmek için, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının bu hafta Cezayir'de üretim konusunu görüşmek üzere gerçekleştireceği toplantıyı da bekliyor.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn yea Ha, "ABD-Çin ticaret gerilimi petrolün daha da yükselmesini önlüyor, Suudi Arabistan ve Rusya'nın İran'dan doğacak açığı kapayacaklarına ilişkin iyimserlik ise fiyatların daha da düşmesini engelliyor," dedi ve "OPEC ve ortakları için fiyatların aşırı düşmesini engellemek önemli ve piyasa yaklaşan toplantının bunu güvencesi olmasını bekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 6 sent düşerek Seul saati ile 12:38'de varil başına 68.93 dolara geriledi. Kontrat geçen hafta 1.24 dolar yükselerek 68.99 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 52 altındaydı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 11 sent düşerek varil başına 77.98 dolara indi. Kontrat geöen hafta 1.26 dolar yükselerek 78.09 dolardan kapandı. Küresel gösterge Bretn petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 9.28 dolar primli işlem gördü.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)