E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol ABD'deki sondaj kuyusunun artmasıyla çıkışını durdurdu---

Petrol ABD'deki sondaj kuyusunun artmasıyla çıkışını durdurdu

Petrol ABD'deki sondaj kuyusunun artmasıyla çıkışını durdurdu
16 Nisan 2018 - 08:39 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD'de artan aktif petrol sondaj kuyusu sayısının Orta Doğu'daki gerginlik endişelerini dengelemesi ile yükselişini durdurdu

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının üç yılın zirvesine çıkması ve bunun sonucu üretimin artacağına ilişkin beklentilerin artmasının Orta Doğu'da artan tansiyonun üretimi olumsuz etkileyebileceği endişelerini dengelemesi sonucu kazançlarını varil başına 67 dolar civarında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Temmuz ayından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdikten sonra yüzde 1.1 kadar düştü. Baker Hughes'ın Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı son 12 haftada 10'uncu kez arttı. ABD, Fransa ve İngiltere, sivillere yönelik kimyasal silah kullandığı iddiası üzerine Suriye'ye saldırı düzenledi ve ABD'nin BM Büyükelçisi, Rusya'ya Suriye lideri Beşar Esad'a desteği nedeniyle ek yaptırımlar uygulanabileceğini söyledi.

Petrol geçen hafta, Suriye konusundaki anlaşmazlıklar ve Suudi Arabistan ve Yemen'deki İran destekli militanlar arasındaki gerilimlerin de dahil olduğu artan jeopolitik risklerden dolayı en son 2014 yılında gördüğü zirvelere tırmandı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) küresel arz fazlasının azaltılması konusunda görevini tamamlamak üzere olduğunu kaydederken, ABD'de artan üretim fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Tokyo'da Sumitomo Corporation Global Research Co. kıdemli analisti Mikiko Tate, "Arz-talep açısından bakıldığında, mevcut fiyatlar çok yüksek," dedi ve "Jeopolitik riskler dışarıda tutulduğunda, fiyatlar Brent petrolünde 65 dolar civarında olmalı. Jeopolitik prim, spekülatif paranın girişi ile birlikte fiyatları destekledi" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 75 sent düşerek varil başına 66.64 dolara kadar indikten sonra Tokyo saati ile 10:47'de 66.79 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 67.39 dolar ile Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı ve geçen hafta yüzde 8.6 yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katından fazlaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 85 sent yükselerek varil başına 71.73 dolara kadar çıktı. Kontrat geçen hafta yüzde 8.2 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 5.13 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)