E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol, ABD ve OPEC açıklamalarıyla 71 doların altında kaldı---

Petrol, ABD ve OPEC açıklamalarıyla 71 doların altında kaldı

Petrol, ABD ve OPEC açıklamalarıyla 71 doların altında kaldı
16 Temmuz 2018 - 07:08 borsagundem.com

ABD'nin acil stokları devreye sokacağını açıklaması ve OPEC'ten gelen üretim artırma haberleri ile petrol fiyatları 71 doların altında kaldı

Petrol fiyatları, ABD'nin fiyatları düşürmek için acil ham petrol stoklarını açmayı değerlendirmesi ve OPEC ve ortaklarının taahhüt ettiklerinden daha fazla petrol üretebileceklerini işaret etmesinin ardından varil başına 71 doların altında kaldı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 3.8 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminin, ralli yapan benzin fiyatlarına istikrar kazandırmak için ülkenin 660 milyon varil büyüklüğündeki Stratejik Petrol Rezervi'ni kullanmayı değerlendirdiği belirtiliyor. Öte yandan, OPEC ve ortakları, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak'a göre, ihtiyaç duyulduğunda üretimi geçen ay anlaşmaya varılan günlük 1 milyon varilden daha fazla artırabilir.

Ham petrol fiyatları, ABD'nin İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlaması ve Libya'da üretimin düşmesinin ardından arz darlığı riskinin artması sonucu geçen ayın sonunda üç yılın zirvesine çıktıktan sonra, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin küresel talebi tehdit etmesi nedeniyle geri çekildi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Körfez bölgesi üyeleri, Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, üretim kayıplarını karşılayabilmek için daha fazla üretim yapmak zorunda kalabilir.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "ABD'nin acil stokları kullanıp kullanmayacağı belirsiz, ancak en azından 70 doların üzerindeki petrol fiyatlarından çok fazla baskı hissettiklerini söyleyebiliriz," dedi ve "İleriye bakıldığında, kapasiteleri olan OPEC üyelerinin daha fazla piyasa payına sahip olabilmek için üretimi artırırken, İran ve Venezuela gibi ülkelerin anlaşmaya bağlı kalmaya çalıştıklarını görebilriiz" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 34 sent düşerek Seul saati ile 11:00'de varil başına 70.67 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 52 altındaydı. Fiyatlar geçen hafta 2.79 dolar düşerek 71.01 dolardan kapandı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 45 sent düşerek varil vaşına 74.88 dolara indi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 2.3 düştü. Küresel gösterge Brent petrol, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 5.32 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)