E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 5 yılın en uzun aylık yükseliş serisine yöneldi---

Petrol 5 yılın en uzun aylık yükseliş serisine yöneldi

Petrol 5 yılın en uzun aylık yükseliş serisine yöneldi
31 Mayıs 2016 - 21:05 borsagundem.com

Petrol, OPEC toplantısı öncesi, son beş yılın en uzun aylık yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi

Petrol fiyatları, OPEC'in Perşembe günü Viyana'da üretim politikasını tartışacağı toplantı öncesi, Nijerya'dan Kanada'ya, üretim kesintilerinin arzı azaltması ile birlikte, son beş yılın en uzun aylık yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma kapanışına göre fazla değişiklik göstermedi ve dördüncü ayı da kazançla geçmeye yöneldi. Militanların saldırıları Nijerya'da peterol arzının 20 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesine neden olurken, Kanada'da üreim orman yangınından dolayı geriledi. Kanada'da üreticiler, yangının hafiflemesi ile birlikte yeniden üretime dönmeye hazırlanıyor. Libya'da Petrol Tesisleri Korucuları, IŞİD militanları ile girişilen sert çatışmaların ardından, Es Sider ve Ras Lanuf petrol yükselem terminalleri yakınında bir kasabayı ele geçirdi.

Petrol, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'den Nijerya'ya, petrol üretimindeki düşüşlerin küresel arz fazlasını azaltacağı beklentisini güçlendirmesinin etkisiyle yüzde 85 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan analistlere göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), 2 Haziran'daki toplantıda, Suudi Arabistan'ın rakipleri sıkıştırma politikasına bağlı kalarak, muhtemelen üretimi sınırlandırma konusunda anlaşmaya varmayacak.

Sydney'de Westpac Banking Corp. döviz ve emtia strateji küresel müdürü Robert Rennie, "Suudi Arabistan'ın arz konusunda fazla bir şey vereceğini görmek zor ve açık bir şekilde, İran da geri adım atmayacak," dedi ve "50 doların ötesinde, hamm petrolün zorlanacağını düşünüyorum. Kanada üretimi yeniden artacak gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 45 sent yükselerek, New York'ta saati 13:31'de varil başına 49.78 dolara ulaştı. ABD'de tatil dolayısıyla Pazartesi günü kapanış yoktu. İşlemler takas için Salı günü kayıtlara geçecek. Fiyatlar bu ay yüzde 8 yükseldi ve Nisan 2011'den bu yana en uzun aylık kazanç serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.9 yükseldikten sonra, 16 sent yükselerek varil başına 49.92 dolara geldi. Fiyatlar yükselişini dördüncü aya taşımaya hazırlanıyor ve bu kontrat da 2011'den bu yana en uzun aylık kazanç serisini gerçekleştirecek. Daha aktif işlem gören Ağustos vadeli kontrat 22 sent yükselerek 50.27 dolara geldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 14 sent primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)