Ana SayfaPiyasaParanın yönü ne olacak?---

Paranın yönü ne olacak?

1 / 6
Paranın yönü ne olacak?
02 Eylül 2014 - 07:49 www.borsagundem.com

ABD’nin para musluklarını kısmaya başladığı şu günlerde Avrupa’nın durgunluktan çıkmak için tam tersi bir politika izlemesi dolara yarıyor. Analistlere göre, şu sıralar 1.31’lerden işlem gören euro/dolar paritesi 2015 Mart ayına kadar 1.28’lere inecek. Dolar/TL ise 2.25’lere ulaşacak.
Son aylarda mali piyasalarda yurtiçinden çok global piyasalardaki gelişmeler damga vurmaya başladı. Türkiye’de son iki seçimin (yerel ve cumhurbaşkanlığı) beklentiler doğrultusunda sonuçlanması ile dikkatler yurtdışına çevrildi. Global piyasalarda bugünlerde ise ana gündem maddesi tartışmasız euro/dolar paritesi. Malum son yıllarda dolara karşı güçlü konumunu koruyan Avrupa’da işler değişmeye başladı. Özellikle son üç ayda gelen kötü ekonomik verilerin de etkisiyle birçok ülke artık parasal genişlemeye sıcak bakmaya başladı. Bunun ilk adımının ise 18 Eylül’de atılması bekleniyor. Ortak beklentiye göre, bu tarihte Avrupa Merkez Bankası (ECB) yine Avrupalı bankaları LTRO (long term refinancing operation-uzun dönem refinansman operasyonu) operasyonu ile uzun vadeli fonlamaya başlayacak.
Başka bir deyişle son yıllarda Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) yaptığı parasal genişlemeyi bu kez Avrupa yapacak. Bu yüzden tüm piyasalar adeta nefesini tutmuş bu yılın ilk LTRO operasyonunun sonucunu bekliyor. Analistlere göre, buradaki katılımın düzeyi ve sağlanacak fonlama tutarı piyasalar açısından kilit rol oynayacak. Özellikle euro/dolar paritesinin rotası bu operasyondan sonra netleşecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • üstat borsacı02 Eylül 2014 18:36

    ben ağva'nın denize yakın köylerine gidip arazi alıyorum şimdiden %50 primlendi,3.köprü bitince %400 bekliyorum.borsa bitti artık .

  • gelecek primler arsa,arazi,köy tarlalar...02 Eylül 2014 14:29

    paranın bana göre tek yönü var o da çok ucuz arsa,arazi,tarla istanbul içinde köylerinde bulup yatmak.