E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıÖTV'nin kaldırılması ekonomiyi nasıl etkileyecek?---

ÖTV'nin kaldırılması ekonomiyi nasıl etkileyecek?

ÖTV'nin kaldırılması ekonomiyi nasıl etkileyecek?
03 Şubat 2017 - 10:50 borsagundem.com

ÖTV'nin beyaz eşya ve mobilya sektöründe bazı ürünlerde kaldırılmasına ilişkin olarak Destek Menkul'den yorum geldi

Bakanlar Kurulu'nun açıkladığı bazı ürünlerden Özel Tüketim Vergisi'nin kaldırılması kararının piyasalara etkisini Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör değerlendirdi. Gözgör, kararın enflasyon ve büyümeye olumlu katkı sağlarken, beyaz eşya sektörü hisselerini de destekleyecek nitelikte olduğunu kaydetti. İşte o yorum:

EKONOMİYE ÖTV DESTEĞİ

Beyaz eşya üreticilerin uzun süreden beri beklediği ÖTV indirimi bakanlar kurulu kararı sonrası gerçekleşti. Beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinde ÖTV oranı 30 Nisana kadar sıfırlandı. Mobilyalarda ise ÖTV oranı % 8 olarak belirlendi. Dayanıklı tüketim sektörünün yanı sıra konut satışlarında alınan damga vergisi oranı sıfıra düşürülürken, KDV vergisinde düzenlemeler getirildi. Beyaz eşya ürünlerinde ÖTV oranı % 6,7 olarak uygulandığını görüyoruz. ÖTV indirimleri enflasyon oranlarını azaltıcı etkide bulanabilecektir. Ancak, uygulamanın geçici olması enflasyon oranında yaşanan iyileşmenin kalıcı olmasına sınırlı katkı sağlayabilir. Aynı zamanda, bu tür uygulamaların hükümetin büyümeyi desteklemek adına maliye politikaları kullanmak için hazır olduğunu gösteriyor. Son büyüme rakamlarına baktığımızda da maliye politikalarının etkisiyle kamu harcamaları kalemi bir önceki çeyreğe göre yaklaşık % 23 artış göstermişti. Bu yüzden Uygulanan ÖTV ve KDV düzenlemeleri enflasyon ve büyümeye olumlu katkı yapmasını bekleyebiliriz. Benzer adımların diğer sektörlerde de gerçekleşmesi önemli olabilecektir. Borsa İstanbul tarafına baktığımızda ise karar beyaz eşya sektörü hisselerini destekleyecek nitelikte olabilir.

Kutay Gözgör - Destek Yatırım Araştırma Uzmanı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)