E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriÖTV düzenlemesi borsadaki şirketleri nasıl etkiler---

ÖTV düzenlemesi borsadaki şirketleri nasıl etkiler

ÖTV düzenlemesi borsadaki şirketleri nasıl etkiler
24 Eylül 2018 - 11:36 borsagundem.com

Uzmanlar otomobil sektöründe yeni ÖTV düzenlemesinin etkilerini değerlendirdi

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan söz konusu düzenlemenin otomobil fiyatlarına yüzde 3 ile 5 civarında yansıyacağını ve talebi çok canlandırmayacağını belirtti.

Doğan "Düzenlemenin otomotiv satışlarına ne denli katkısı olur biraz muğlak. Otomotiv alıcılarının yıl sonu kampanyalarını bekleme eğilimi ön plana çıkacaktır. Geçen dönemki fiyat artışlarının yanında yüzde 3 - 5 civarında fiyat indirimlerinin talebi çok canlanadırmayacağını düşünüyorum, haberin etkisi sınırlı kalabilir" diye konuştu.

"ŞİRKETLER İÇİN POZİTİF"

TEB Yatırım Araştırma Direktörü Mehmet Akif Daşıran ise düzenlemenin otomotiv şirketlerinin karlılığı için pozitif olduğunu söyledi.

Daşıran "ÖTV oranlarında değişiklik olmadı ama baz fiyatlarda değişim oldu. Otomobil şirketlerinin maliyetleri baz fiyatlara yansıdı, bu şu demek; daha önce baz fiyatı 40 bin TL olan aracın ÖTV'si yüzde 45 civarındayken maliyet artışıyla oran yüzde 50'ye çıkabiliyordu. Bu değişiklikle anomali düzeltilmiş oldu.

Özellikle otomobil şirketlerinin karlılığı açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bu düzenlemenin zaten Ocak itibariyle gelmesi gerekiyordu, bu tip değişiklikler yıl başlarında oluyor. Ama bu değişim Ocak'ta olsaydı otomotiv sektörü için yüksek mevsimselliğin olduğu Aralık'ı es geçmiş olacaktık, bu da özellikle 4. çeyrek karlarını negatif etkileyecekti.

Halka açık şirketler arasında Ford Otomotiv'de daha göreceli az pozitif etki; Tofaş ve Doğuş otomotiv için gelişmeyi olumlu değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan değişiklikle şimdiye kadar en düşük ÖTV oranı olan yüzde 45 oranı sahip araçların baz fiyatı 46 bin liradan 70 bin liraya çıkarıldı. Böylece şimdiye kadar baz fiyatı 69 bin lira olan otomobiller yüzde 50 yerine yüzde 45 ÖTV oranına sahip olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • özgür24 Eylül 2018 13:29

    euro ile geliyor araçlar vito geçen sene 110 bin lira bu sene 200 bin lira

  • Mustafa24 Eylül 2018 12:23

    Bu fiyatlardan türkiyede kimse araç alamaz .zaten evde arabada krediyşe alınıyordu üzerine artan krediyide koy eskinin 100 lirası kur farkı + kredi farkı 300 oldu ötv sıfırlanırsa anca o zaman artış olur devletin işine geleöz o da vergi toplayamaz