E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Ortadoğu'da en olumlu bakılan lider Erdoğan"---

"Ortadoğu'da en olumlu bakılan lider Erdoğan"

Ortadoğu'da en olumlu bakılan lider Erdoğan
12 Aralık 2017 - 00:04 borsagundem.com

Ortadoğu ve Afrika halkları arasında düzenlenen anketin sonuçları bölgede Erdoğan'ın diğer liderlere göre daha popüler olduğunu gösterdi.

BORSAGUNDEM.COM

Ortadoğu ve Afrika halkları arasında düzenlenen anketin sonuçları bölgede liderler hakkında halkın genelde olumsuz fikirleri olduğu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diğer liderlere göre daha popüler olduğunu gösterdi.

Anket katılımcıları ayrıca bölgede son 10 yılda etkinliğini artıran ülkeler olarak Amerika, Rusya ve Türkiye'yi sıraladılar.

ABD merkezli bir araştırma kuruluşu olan Pew Research'ün araştırmasına göre 5 Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkesinde halkın çoğuunluğu Rusya, Türkiye ve ABD'nin Orta Doğu'daki etkinliğinin 10 yıl öncesine göre artış göterdiğine inanıyor.

Bölgede Türkiye'nin etkinliğinin 10 yıl öncesinde göre arttığını düşünenelerin oranı yüzde 63 aynı kaldığını düşünenler yüzde 16 azaldığını düşüenlerin oranı yüzde 15 düzeyinde. Bölgede etkinliğini artırdığına inananların oranı Rusya için yüzde 64 ve ABD için yüzde 62 düzeyinde yer alıyor. Katılımcıların yüzde 53'lük kesimi İran'ın etkinlğinin arttığına inanıyor. Bu oran İsrail için yüzde 46 Suudi Arabistan için yüzde 41 ve Mısır için yüzde 19 düzeyinde bulunuyor.

Etkilerini artıran bu ülkeler arasında oluşan etkisinin pozitif olduğu konusunda ise cevaplar daha düşük düzeylerde kalıyor. Rusya'nın etkisi için pozitif düşünenler yüzde 35 ABD için yüzde 27 ve İran için yüzde 14 oranında olumlu görüş belrtiliyor. Bununla birlikte Pew'in araştırmasında bu konuda Türkiye'den bahsedilmiyor.

Orta Doğu ve Kuzey AfriKa halkları ayrıca diğer ülkelerin liderlerini de negatif olarak değerlendiriyor.


Mısır devlet başkanı Sisi için oumlu düşünenler üçte bir düzeyinde kalırken aynı şekilde Suudi Kralı Salman ve Ürdün kralı Abdullah için de bu oran düşük düzelerde kalıyor En az olumlu bakılan lider ise israil Başbakanı Netanyahu olarak görülüyor. Suriye Devlet Başkanı Esad için ise bu oran yüzde 12 sevitelerine geriliyor. Erdoğan isebu negatif yapıdan ayrılıyor.

Suriye'de devam eden çatışmaların gölgesinde, halkın bunun ne kadar daha süreceği yönündeki görüşleri de farklılaşıyor. Savaşın önümüzdeki yıl biteceğine inananlar yüzde 26 olurken, önümüzdeki 5 yıllık sürede biteceğini düşünenlerin oranı yüzde 32 seviyesinde bulunuyor. Yüzde 29'luk kesim ise savaşın 5 yıldan daha uzun bir süre boyunca devam edeceğini düşünüyor. Fakat Ürdün'de yaşayan Suriyeli'lern yüzde 64'lük kesimi çatışmaların 2018'de biteceğini öngörüyor.

Buna ek olarak Suriyeli göçmenleri kabul eden ülkeler olan Ürdün, Türkiye ve Lübnan halklarının büyük kısmı bu mülteci sayısının azaltılmasını istiyor.

Pew Research Center tarafından 27 Şubat'tan 25 Nisan 2017 tarihine kadar Türkiye, Tunus, Lübnan, İsrail ve Ürdün'den 6204 katılımcı arasında düzenlenen ankette ortaya çıkan en çarpıcı sonuçlar olarak bunlar görünüyor.

Türkiye ve Suudi Arabistan'a olumlu bakılıyor 

Bölge ülkeleri içinde bölgede etkisinin artmasına olumlu bakılan ülkeler olarak Türkiye ve Suudi Arabistan ortaya çıkarken, İran'ın etkisinin artmasına negatif gözle bakılıyor.

Tunus ve Ürdün halkının çoğunluğu Türkiye'nin etkisine pozitif bakarken, Lübnan'da sünni müslümanlar ve hristiyanların çoğunluğu Türkiye'ye olumlu bakarken, şiiler arasında bu oran yüzde 8'e geriliyor. İsrail'de ise Arapların yüzde 72'si yahudilerin ise ancak yüzde 7'si Türkiye'nin bölgedeki etkisinin olumlu olduğunu düşünüyor.

İran hakkındaki olumlu düşünenlerde oldukça düşük seviyelerde, İran hakkında olumlu düşünenlerin oranı Türkiye, İsrail ve Ürdün'de beşte birin altında bulunuyor.

Lübnan'da şiilerin yüzde 93'ü İran'ın etkilerinin olumlu olduğunu düşünürken, bu oran Hristiyanlar arasında yüzde 27'ye ve Sünniler arasında yüzde 16'ya geriliyor.

Bölge halkı arasında en pozitif bakılan lider olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan görülüyor. Ancak bu bölge ülkeleri arasında farklılık gösteriyor. Ürdün halkının yüzde 66'sı, Tunus halkının yüzde 59'u ve Lübnan halkının yüzde 42'si Erdoğan'ı olumlu değerlendiriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)