E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOPEC petrolde arz fazlası ile baskı altında---

OPEC petrolde arz fazlası ile baskı altında

OPEC petrolde arz fazlası ile baskı altında
23 Eylül 2016 - 12:23 borsagundem.com

OPEC üyeleri önümüzdeki hafta toplanarak bir anlaşma arayışında olacak

OPEC önümüzdeki hafta Cezayir'in başkenti Cezayir'de toplanmaya hazırlanırken, petrol piyasası grup üyelerine, anlaşamamalarının nelere mal olabileceğini gösteriyor.

Rusya'nın tüm zamanların en yüksek seviyesinde petrol arz etmesiyle birlikte Libya ve Nijerya da aksayan üretimlerini tekrar düzene kavuşturuken, küresel piyasaya bu ay geçtiğimiz aya göre günde 800 bin varil ilave arz sunuluyor. Bu durum, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) tarafından günde 400 bin varil olarak hesaplanan arz fazlasının üçe katlanacağı anlamına geliyor.

En büyük özel bağımsız petrol traderi olan Vitol Group'un kıdemli yöneticisi Chris Bake, "Fazla üretiyoruz ve stokları düşündüğümüz gibi aşağı çekemeyeceğiz. Hala petrol stoğu oluşturuyoruz ve bu bir problem" dedi.

Suudi Arabistan gibi OPEC üyeleri rekor düzeyde petrol üretirken, küresel petrol arz fazlasının 2017'ye kadar sürmesi bekleniyor. İran ve Irak gibi diğer üreticiler kapasitelerini güçlendiriyor ve UEA'ya göre, OPEC dışı üretim fiyatlardaki düşüşü hafifletiyor. Citigroup, OPEC'in hamle yapmaması durumunda fiyatların 40 dolar üzerinde tutunmasının zor olduğunu tahmin ediyor.

Petrol, son 10 yılın başlarındaki ortalama fiyatının yarısının altında sıkışmış durumda bulunuyor. Bu durum küresel çapta üreticilerin bilançolarını olumsuz etkiliyor. Petrol geçtiğimiz ay, OPEC ve Rusya'nın üretimi baskılamak için bir anlaşmayı canlandırabileceğine dair spekülasyonla ralli yaptı. Ancak, fiyatlar o zamandan bu yana soğumaya geçti. Kasım vadeli brent petrol vadeli kontratı anlaşma fiyatı Cuma günü Hong Kong saatiyle 12:45'te 41 sent ya da yüzde 0.9 gerileyerek 47.24 dolar/varile düştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)