İMKB'de yatay başlangıç bekleniyor. Dün yaşanan hızlı alımlarda 60,761 puana kadar çıkan 100 Endeksi’nde 60,800-61,000 bugünkü ilk direnç noktaları olarak öngörülüyor.
www.borsagundem.com
2.9.2010 - 09:29
Dün yaşanan hızlı alımlarda 60,761 puana kadar çıkan 100 Endeksi’nde 60,800-61,000 bugünkü ilk direnç noktaları. Endeksin rekoru 29 Temmuz’da 60,950 puanda. 60,800 puanın ilk saatlerde aşılıp aşılamayacağı bugünkü seyir için belirleyici olacak. Aşılması 61,000’i bugün hedef yapabilecekken, aşılamaması 60,300-60,000 desteklerine doğru geri çekilmeye yol açabilir. Bugünkü stop-loss noktamız 59,800. 59,800’ün altı 59,500-59,200 desteklerini gündeme taşıyabilir.
Destek60,30060,00059,800
Direnç60,80061,00061,300
VOB 30 Endeksi–Ekim kontratlarında, 77,800/78,000 ilk direnç seviyeleri iken 78,000 puanın bugün kırılıp kırılmayacağı günlük seyir için belirleyici olacak. 77,000/76,500 bugünkü destek noktaları olarak izlenebilecekken, 75,000 long pozisyonlarının devam ettirilebilmesi için korunması gereken önemli destek. Bu açıdan olası geri çekilmelerde 75,000 korunduğu takdirde yükseliş potansiyelinin devamı beklenebilir.
Destek77,00076,50075,500
Direnç77,80078,00078,500
Bugün Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı (değişiklik beklenmiyor) ile Trichet’nin yapacağı açıklamaları izleyecek olan piyasalar, Avrupa’da 2.çeyrek büyüme verisi ile ABD’de açıklanacak verileri takip edecek. Yurtiçinde Hazine bugün 12 Ocak 2011 itfalı tahvil için geri alım ihalesi düzenleyecek. İhalenin valörü 3 Eylül Cuma olarak belirlenirken, geri alınacak azami miktar 200 milyon TL olacak.
DÜN NE OLDU?
İMKB-100, %1,19’luk primle 60,685’den kapandı...
Yurtdışındaki olumlu havaya paralel olarak güne alıcılı başlangıç yapan 100 Endeksi, ABD’de olumlu gelen ISM imalat verisi ile yükselişini hızlandırdı ve günü %1,19 (713 puan) primle 60,685 seviyesinden tamamladı. VOB-30 Ekim kontratları ise günü %1,87’lik primle 77,475 uzlaşma fiyatından tamamladı.
Bileşik faiz, %8,04-8,11 aralığında sakin seyir izledi...
Önceki gün %8,18’e kadar çıkan 25 Nisan 2012 vadeli gösterge tahvil, dün global piyasalardaki olumlu havaya paralel, Cuma günkü enflasyon verisi öncesinde %8,11-8,04 aralığında sakin bir seyir izledi, kapanış %8,10 oldu. Cuma günü açıklanacak Ağustos ayı TÜFE’de ecnbc-e anketine göre beklenti %0,22’lik artış iken Merkez Bankası, meyve fiyatlaırndaki yükseliş nedeniyle Ağustos ayı enflasyonunun yüksek çıkacağına dair görüş bildirmişti. Dün İTO Ağustos ayı İstanbul enflasyonunu %0,75 olarak açıkladı.
Dövizde parite etkisinde bir gün yaşandı...
Önceki gün 1,5360TL’ye kadar çıkan dolar, dün eur/usd paritesinin 1,2850’ye kadar yükselmesinin etkisiyle 1,5150TL’ye kadar geriledi ve kapanış serbest piyasada 1,5170TL’den yaptı. Paritedeki yükselişin etkisiyle euro yükseldi. Önceki günü 1,9360TL’den tamamlayan euro, dünü serbest piyasada 1,9430TL’den kapattı.
Dünü %2,54 oranında yükselişle kapayan D&J, bu sabah vadeli işlemlerde %0,28 ekside…
Asya borsalarında bu sabah da yükselişler hakim… Nikkei; %1,44, Hang Seng ise %1,27 yukarıda.
Çin'de PMI Temmuz'daki 51,2'den Ağustos'ta 51,7'ye yükseldi. Avustralya'da ekonomi 2. çeyrekte %1,2 büyüdü.
ABD’de bugün, ABD haftalık işsizlik başvuruları, ABD 2Ç tarımdışı verimlilik ve birim işgücü maliyeti, ABD Temmuz ayı fabrika siparişleri ve ABD Temmuz ayı bekleyen konut satışları takip edilecek önemli veriler arasında yer alıyor.
Avrupa’da bugün, Euro Bölgesi Temmuz ayı ÜFE, Euro Bölgesi 2Ç GSYH ve Avrupa MB Eylül ayı faiz kararı takip edilecek önemli makroekonomik veriler arasında yer alıyor.
Bugün 14:45’te gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası faiz toplantısında, %1 olan gösterge faizin değişmeyeceği, bankalara yönelik acil borçlanma penceresinin geçerlilik süresinin ise 2011’e sarkıtılması bekleniyor. Bankanın ayrıca devlet tahvili satın alma programını yeniden başlatma seçeneğini de değerlendireceği tahmin ediliyor.
ECB’nin bugünkü toplantısında konuşacak J.Claude Trichet’in ise zayıf bir para politikasını benimseyeceği düşünülüyor. Euro’nun yen ve dolar karşısında bu sabahki düşüşleri ise bu görüşe dayandırılmakta.
DÜN NE OLDU?
Dün ABD’de, Çin’deki imalat sanayinin Ağustos’ta hızlı artış göstermesi ve Avusturya ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümesinin ardında güne alıcılı başlayan endeksler, özel sektör istihdamının 17 binlik artış beklentilerinin aksine Ağustos ayında 10 bin kişi azalması ile durulurken, Temmuz ayı inşaat harcamaları ve Ağustos ayı ISM imalat endeksinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ile Eylül ayına yükselişle başladı. Endeksler gün sonunda %2,5’ları aşan yükselişlerle kapandı. Dünkü satın alma haberinin ardından Burger King ise %14,5 artış gösterdi.
Makroekonomik veriler
ABD Ağustos ayı ADP özel sektör istihdamı artış beklentilerinin aksine 10 bin kişi azaldı… Beklenti; özel sektör istihdamının Ağustos ayında 17-19 bin kişi yükselmesi yönündeydi. Temmuz ayında ise özel sektör istihdamı 42 bin kişi artıştan 37 bin kişiye revize edildi.
ABD Temmuz ayı inşaat harcamaları %0,1 düşüş ile beklentilerden daha az düşüş gösterdi… Beklenti; inşaat harcamalarının Temmuz ayında %0,5 oranında düşüş göstermesi yönündeydi. Haziran ayında ise inşaat harcamaları %0,1 oranında artış göstermişti.ABD Ağustos ayı ISM imalat endeksi 56,3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti… Beklenti; ISM endeksinin Ağustos ayında 52,8 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Temmuz ayında ise ISM endeksi 55,5 olarak gerçekleşmişti. Dün Avrupa’da, Asya’da Çin ve Avusturalya’dan gelen olumlu haberler ile güne alıcılı başlayan endeksler, ABD’den gelen olumlu makroekonomik verilerin de desteği ile yükselişlerini sürdürerek günü %3-3,5’lara varan yükselişlerle tamamladı. Avrupa’dan gelen PMI endekslerinden Fransa beklentilerin üzerinde gerçekleşerek yüzleri güldürürken, İngiltere, Almanya ve Euro bölgesi PMI endeksleri ise beklentilerin altında gerçekleşti. Yükselişte başı çeken hisseler ise banka hisseleri oldu. Fransız Bankaları BNP Paribas ve Societe Generale dün sırasıyla %5,9 ile %5,6 oranında artış gösterirken, Standard Chartered hisseleri de %4,1 oranında artış gösterdi.
Makroekonomik veriler
Fransa Ağustos ayı PMI imalat endeksi 55,1 olarak gerçekleşti… Beklenti; 54,7, önceki; 53,9 idi.
Almanya Ağustos ayı PMI imalat endeksi 58,2 olarak gerçekleşti… Beklenti; 58,2, önceki; 61,2 idi.
Euro Bölgesi Ağustos ayı PMI imalat endeksi 55,1 olarak gerçekleşti… Beklenti; 55, önceki; 56,7 idi.
İngiltere Ağustos ayı PMI imalat endeksi 54,3 olarak gerçekleşti… Beklenti; 56,7, önceki; 57,3 idi.
Teknik Görünüm
D&J, dün günü %2,54’lük yükseliş ile 10.269 seviyesinden kapattı. Endekste yükselişin sürmesi için 22 günlük hareketli ortalama olan 10,330 seviyesinin kırılması gerekirken, 10,300-10,330 seviyelerinin kırılması durumunda endeks tekrar 10,415-10,480 seviyelerini test edebilir. Teknik göstergelerden momentumun 100 seviyesine ulaşırken, bu seviyeyi kırması durumunda, yükselişe destek verecektir. 5 günlük hareketli ortalama olan 10,086 seviyesinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise sırasıyla 9,800- 9,650 seviyeleri denenebilir.
Eur/usd paritesi, dün yükselişini sürdürerek 1,2856 seviyelerine kadar yükselirken, bu sabah 1,2788 seviyesinde seyrediyor. Paritenin yükselişine devam etmesi için 1,28 seviyesinin üzerinde kalınması gerekirken, 5 günlük hareketli ortalama olan 1,2742 desteğinin kırılması durumunda parite 1,26-1,255 seviyelerine geri çekilebilir.
ANADOLU YATIRIM ARAŞTIRMA SERVİSİ
Borsagundem.com'da
yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlığı kapsaminda
degildir. Yatirim danismanligi hizmeti; araci kurumlar, portföy
yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri
arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sözlesmesi çerçevesinde
sunulmaktadir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve
tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu
görüsler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere
dayanilarak yatirim karari verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar
dogurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduguna
inanilan halka açik kaynaklardan elde edilmis olup bu kaynaklardaki
bilgilerin hata ve eksikliginden ve ticari amaçli islemlerde
kullanilmasindan dogabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve
yöneticileri hiçbir sekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada
yer alan görüs ve düsüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için
hiçbir baglayiciligi yoktur .
IMKB isim ve logosu "koruma marka belgesi" altinda korunmakta olup izinsiz kullanilamaz, iktibas edilemez, degistirilemez.IMKB ismi altinda açiklanan tüm bilgilerin telif haklari tamamen IMKB'ye ait olup, tekrar yayinlanamaz.
Borsagundem.com verilerin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sistemindeki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerden olusan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. IMKB, verinin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sisteminden ki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerde Alici, Alt Alici ve/veya Kullanicilarda olusabilecek herhangi bir zarardan IMKB sorumlu degildir. Finansal veriler araciligiyla saglanmaktadir. IMKB hisse verileri 15 dakika gecikmelidir..