İstanbul polisi dün, 72 milyon TC vatandaşının kimlik bilgilerini yükleyerek isteyene satan çeteyi çökerttiğini açıkladı.
www.borsagundem.com
29.7.2010 - 07:54
8 ay süren, 7 ilde yapılan operasyonla ilgili açıklama yapıldığı sırada, muhabirimiz Toygun Atilla, aynı programın 275 lira karşılığında ‘satılmasına’ tanıklık ediyordu. İşte ibret verici polisiye alışveriş...
İSTANBUL polisi dün, resmi ve yarı resmi kurumların alt yapılarında bulunan kimlik bilgisi, telefon ve adres bilgilerine erişerek 72 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ait kişisel bilgileri yükledikleri programı satan şebekeyi çökerttiğini açıkladı. 8 ay süren, 7 ilde eş zamanlı yapılan, 15 kişinin yakalandığı operasyona ilişkin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde açıklama yapıldığı sırada, şebekenin başka elemanları gittikleri avukat bürolarında programı pazarlıyorlardı. Hürriyet muhabiri Toygun Atilla da, polisin açıklaması sırasında 275 TL karşılığında bu programların satılmasına tanıklık ediyordu. İşte, hikayesi:
Tesadüfen öğrendik
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik, adres bilgilerinin yer aldığı, bilgisayar programının özellikle hukuk bürolarına satıldığını geçen hafta tesadüfen öğrendik. Bir avukatla yaptığımız görüşme sırasında, 20’li yaşlarındaki bir genç, bilgisayar programı tanıtım yapmak istediğini söyleyerek büroya girdi.
25 saniyede kimlik bilgisi
Dizüstü bilgisayarının içindeki programı açtı. İsim ve soyad yazarak programda istediğimiz kişiler arasından arama yaptı. Tabii ki ilk istek kendimizle ilgili oldu. İsmimi ve soyadımı yazmasıyla birlikte yapılan arama 25 saniye sonra sonuç vermişti. TC kimlik numaram, anne, baba adım, doğum yerim ve tarihi ile adres bilgilerim bir anda ortaya döküldü.
Avukat arkadaşımla sistemi test etmek için çevremizdeki kişilerin isim ve soyadlarını girerek programı denedik. Sonuç hep pozitifti. 72 milyonun kimlik bilgileri burada yüklüydü.
İndirimsiz fiyat 350 TL
Programı pazarlayan genç, üniversite öğrencisiydi. Ailesinin maddi durumu yeterli olmadığı için üniversite öğrenimini bu şekilde sürdürdüğünü söyledi.
Hukuk bürolarına bu hizmeti verdiklerini, özellikle icra takibi yapan avukatların bu programı kullandığını anlattı. Programın satış bedeli 350 TL’ydi. Avukat arkadaşım kısa bir pazarlığın ardından programı 300 TL’ye aldı. Telefon numarasını aldığım pazarlamacı gençle bağlantıya geçeceğimi söyledim. İki gün sonra aradım. Beni hatırlamıştı. Telefonda konuşurken avukat olmadığımı öğrenince, programı bana satamayacağını, bağı bulunduğu şirketin sadece avukatlara hizmet verdiğini söyledi.
Mühendisler çalmış
Bunun üzerine bir avukat arkadaşımdan benim için programı almasını istedim. Avukatın telefonundan iki saat sonra, genç pazarlamacı hukuk bürosundaydı. Sistemi yaklaşık yarım saat içinde bilgisayara kurdu. Bu sırada avukatla yaptıkları sohbette, MERNİS Projesi’nde çalışan iki mühendisin programı çaldıklarını ve bunu Türkiye’nin çeşitli yerlerinde pazarladıklarını söylüyordu. Ayrıca bu mühendisler halen kamu kurumlarında görevliydi ve bir yıl içinde sistem istendiği takdirde güncel hale getirebilecekti. Avukat arkadaşıma da teklif edilen ilk fiyat 350 TL oldu. Ancak bu sefer pazarlık sonunda bu fiyat 275 TL’ye düştü. Satış sözleşmesi yapıldı. Sözleşmenin üzerinde Sorgu Bilgisayar hizmetleri ve Kışla Mahallesi 52’nci sokak Gani Ay İş Hanı Antalya adresi vardı. Sözleşme şartnamesinde programın silinmesi, virüs girmesi gibi durumlarda teknik destek sağlanacağı ve programın tekrar yükleneceğine dair garanti veriliyordu. Genç pazarlamacı aylık kazancının 2 bin 500 TL civarında olduğunu söylüyordu. Ailesinin ekonomik durumu iyi olmadığı için, bu işe girmişti. Bu yıl son sınıftaydı. Öğretmen olacaktı. Yasal bir işi olacağı için sevinçliydi.
3 milyon lira kazanmışlar
İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü, dün düzenlediği basın açıklamasında, 24 Temmuz’da eş zamanlı olarak İstanbul, Mersin, Antalya, Muğla ve Kayseri’nin de aralarında bulunduğu 7 ilde eş zamanlı baskınlar düzenleyerek çete lideri E.K’nın da aralarında bulunduğu, üçü kadın, 15 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı. Kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarına girerek oluşturdukları, “Adres” programı ve “Telefon Sorgu” programını ayrı ayrı satan şüpheliler, 3 milyon TL kazanmışlardı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda 16 harddisk, 11 laptop, 16 telefon, 20 flash bellek, 82 adet CD ve DVD, 15 de hukuk bürolarına satışı yapılan adres programı ve telefon sorgu programına ait satış sözleşmesi ele geçirildi.
Adliyeye sevkedilen şüpheliler serbest kaldı
İfadelerinin ardından dün Şişli Adliyesi'ne gönderilen 15 kişi savcılık sorgularının ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Ancak 15 kişi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
HÜRRİYET
Borsagundem.com'da
yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlığı kapsaminda
degildir. Yatirim danismanligi hizmeti; araci kurumlar, portföy
yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri
arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sözlesmesi çerçevesinde
sunulmaktadir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve
tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu
görüsler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere
dayanilarak yatirim karari verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar
dogurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduguna
inanilan halka açik kaynaklardan elde edilmis olup bu kaynaklardaki
bilgilerin hata ve eksikliginden ve ticari amaçli islemlerde
kullanilmasindan dogabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve
yöneticileri hiçbir sekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada
yer alan görüs ve düsüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için
hiçbir baglayiciligi yoktur .
IMKB isim ve logosu "koruma marka belgesi" altinda korunmakta olup izinsiz kullanilamaz, iktibas edilemez, degistirilemez.IMKB ismi altinda açiklanan tüm bilgilerin telif haklari tamamen IMKB'ye ait olup, tekrar yayinlanamaz.
Borsagundem.com verilerin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sistemindeki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerden olusan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. IMKB, verinin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sisteminden ki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerde Alici, Alt Alici ve/veya Kullanicilarda olusabilecek herhangi bir zarardan IMKB sorumlu degildir. Finansal veriler araciligiyla saglanmaktadir. IMKB hisse verileri 15 dakika gecikmelidir..