Avrupa Birliği’nden (AB) talep ettiği yardımı alamayan Yunanistan, diğer alternatifi Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yöneldi
www.borsagundem.com
21.3.2010 - 01:19
Bu yıl 53.2 milyar Euro borç ödemesi gereken ve mayıs ayı sonuna kadar ise 40 milyar Euro borçlanma ihtiyacı içinde olan Yunanistan’ın daha önce ‘gidebilirim’ dediği IMF ile gizlice görüşmelere başladığı belirtiliyor. Atina yönetiminin IMF ile pazarlığa son umut olarak gördüğü AB Komisyonu’nun ‘Euro Çüzüm’ paketini görüşeceği 25-26 Mart Liderler Zirvesi’nden çıkacak yardım paketine ek destek sağlamak amacıyla başladığı öne sürülüyor.
Yunanistan-IMF görüşmeleri, Başbakan Yorgo Papandreu’nun başta Almanya, Fransa ve ABD olmak üzere bir çok ülkeye gerçekleştirdiği destek amaçlı ziyaretlerden ve Euro Bölgesi maliye bakanlarının çalışmalarından somut bir sonuç alamayınca başladı. Önceki gün IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn ile telefon görüşmesi yapan Papandreu, bu konuda AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso’yu da bilgilendirdi.
Miktar belli değil
Bu arada Yunanistan’ın mayıs sonuna kadar 40 milyar Euro olan borçlanma ihtiyacının ne kadarının IMF tarafından karşılanacağı konusunda da çeşitli görüşler mevcut. Analistler Yunanistan’ın 1 milyar Euro katkı ile üyesi olduğu IMF’den 10 milyar Euro’dan fazla borç alamayacağını düşünüyor. Buna karşılık bazı ekonomistler de ihtiyaç duyulan 40 milyar Euro’nun büyük bir bölümünün IMF tarafından karşılanabileceğini iddia ediyor.
Yunanistan’ın yüksek tirajlı gazetelerinden TA Nea, IMF’nin iki taksitte 40 milyar Euro kredi vereceğini yazdı. Buna karşı Kathimerini Gazetesi, 40 milyar Euro’nun bir bölümünün başta Alman ve Fransız devlet bankaları olmak üzere Euro Bölgesi üye ülkelerinden sağlanacağı bilgisini verdi.
Rehn: Sağlam bir teklif hazırlıyoruz
YUNANİSTAN’ın yaşadığı borç krizi AB’nin gündeminde yoğunluğunu koruyor. AB Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, ‘sağlam bir teklif’ yapmaya hazır olduklarını açıkladı. Rehn, söz konusu finansal
yardımın hızlı etki gösterebilecek nitelikte olabileceğini ancak Yunanistan’dan bazı koşullara uymasının istenebileceğini aranabileceğini söyledi.
Yorgo KIRBAKİ/ATİNA hurriyet
Borsagundem.com'da
yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlığı kapsaminda
degildir. Yatirim danismanligi hizmeti; araci kurumlar, portföy
yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri
arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sözlesmesi çerçevesinde
sunulmaktadir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve
tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu
görüsler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere
dayanilarak yatirim karari verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar
dogurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduguna
inanilan halka açik kaynaklardan elde edilmis olup bu kaynaklardaki
bilgilerin hata ve eksikliginden ve ticari amaçli islemlerde
kullanilmasindan dogabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve
yöneticileri hiçbir sekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada
yer alan görüs ve düsüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için
hiçbir baglayiciligi yoktur .
IMKB isim ve logosu "koruma marka belgesi" altinda korunmakta olup izinsiz kullanilamaz, iktibas edilemez, degistirilemez.IMKB ismi altinda açiklanan tüm bilgilerin telif haklari tamamen IMKB'ye ait olup, tekrar yayinlanamaz.
Borsagundem.com verilerin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sistemindeki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerden olusan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. IMKB, verinin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sisteminden ki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerde Alici, Alt Alici ve/veya Kullanicilarda olusabilecek herhangi bir zarardan IMKB sorumlu degildir. Finansal veriler araciligiyla saglanmaktadir. IMKB hisse verileri 15 dakika gecikmelidir..