29 Temmuz 2010 Perşembe   | İMKB-100 60.768 | USD 1,5100 | EURO 1,9750 | ALTIN 56,70 | DOWJONES 9.789 | BOVESPA 66.808 
 





 
 


Ana Sayfa Ekonomi Haberleri FACEBOOK KULLANICILARI DİKKAT
Giriş Tarihi: 17 Mart 2010 Çarşamba Saat: 15:05
FACEBOOK KULLANICILARI DİKKAT
Facebook'ta kullanıcıların büyük bir bölümü, profil sayfasına hangi arkadaşının tıkladığını fazlasıyla merak ediyor. Bu nedenle "Profilime kim bakmış" türü uygulamalara yoğun ilgi gösteren kullanıcılar, böylece hangi arkadaşlarının profil sayfalarına tıkladığını öğrendiğini zannediyor.
Selim ÖZTÜRK / hurriyet.com.tr
Zannediyor diyoruz; zira güvenlik yazılımı şirketi Trend Micro tarafından yapılan son açıklama, bu tür uygulamaların tamamen yalan olduğunu ve kimsenin bu bilgileri öğrenmesinin mümkün olmadığını ortaya koyuyor.


Facebook kullanıcılarının azımsanmayacak bir bölümü, profillerine kimin tıkladığını ve fotoğraflarına hangi arkadaşlarının baktığını öğrenmek için bu bilgileri gösterdiğini iddia eden uygulamaları profiline yüklüyor. İsimleri genellikle "Profilime kim bakmış" veya "Profiline bakanı gör" şeklinde olan bu uygulamalarla ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan güvenlik yazılımı şirketi Trend Micro yetkilileri, bu tür uygulamaların kesinlikle yüklenmemesi gerektiğini açıklarken, bu uygulamaların yüklenmesiyle kişilerin profil bilgilerinin bu uygulamayı geliştirenlerin eline geçtiğine dikkat çekti.

Hiçbir şekilde kullanıcılara veya uygulama geliştiricilere bu tip bir yetki verilmediğinin altını çizen uzmanlar, bu uygulamaların yüklenmesiyle kullanıcıların profil sayfalarına hangi kullanıcıların tıkladığını öğrenmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

"PROFİLİNE KİM BAKMIŞ" TÜRÜ UYGULAMALAR NASIL ÇALIŞIYOR

Aslında bu tip uygulamaların çalışma mantığı oldukça basit: Önce kullanıcılar bu uygulamayı profillerine yüklüyor; ardından belirli bir süre geçtikten sonra kullanıcıların karşısına arkadaşlarının isminin yer aldığı bir liste çıkıyor. Uygulamanın iddiasına göre bu listede yer alan isimlerin hepsi söz konusu kişinin profiline sık sık girenlerden oluşuyor. Oysa uzmanların bu konudaki görüşü de dikkate alındığında böyle bir durumun söz konusu olmadığı ortaya çıkıyor. Bu tür uygulamalar bu listeleri ya gelişigüzel oluşturuyor ya da Facebook'ta "ileti" durumunu ya da "fotoğraflarını" en son güncelleyen isimleri baz alarak bu listeyi oluşturuyor.




Ana Sayfa Sayfa Başı