E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakO köyü Araplar satın aldı---

O köyü Araplar satın aldı

O köyü Araplar satın aldı
17 Ocak 2018 - 10:32 borsagundem.com

Kanal İstanbul'un geçeceği köylerde Arap yatırımcılar arazi almaya başladı

Güzergâhı belli olan Kanal İstanbul projesi, iki köyün kıyısından geçecek. Başlangıçta köylerinin su altında kalacağını düşünen Dursunköy ve Baklalı sakinleri kanala ‘komşu’ olacaklarının açıklanmasıyla bir ‘Oh’ çekmiş. Arazisi olanlar sevinçli. Geri kalanlar ise şehirleşme endişesi yaşıyor. Muhtar Güngör Özer, “O koca binalar gelirse ne yaparız” diyor.

450 nüfuslu Dursunköy’ün 20 yıllık muhtarı Güngör Özer, Kanal İstanbul projesinin kıyısından geçeceği köyünü şöyle anlatıyor:

“Doğduğumdan beri buradayım. Çocukken hayvanlarımız vardı. Torbamızı sırtımıza alır hayvanlarımızla sabahtan akşama kadar kırlara giderdik. 100-150 baş hayvanımız vardı. Tarlalar çok bereketliydi, işçiler tarafından günde iki kez oraklanırdı.

Arpa, buğday ve yulaf ekilen sayısız arazi vardı. Şimdi köyümüzde hayvancılık neredeyse bitti. Çünkü artık süt de et de para etmiyor. Yemler çok pahalı. Günde 500 kilo süt verebilecek 100 hayvanım var, iki sene önce elimdeki tüm hayvanları sattım. Tarım ve hayvancılık kooperatifimiz bile kapandı.”

Köy kahvesindeki sohbetlerimizde arazisi olanlar elbette sevinçli fakat gerisi tedirgin. Köyleri kaldırılırsa apartmanda nasıl yaşayacaklarını bile bilmediklerinden bahsediyorlar. Muhtar Özer de içinde bir yatır bile bulunan 600 yıllık köylerindeki değişimi şöyle anlatıyor:

ARAPLAR ARAZİ ALDI

“Kanal İstanbul konusunda hem heyecanlıyım, hem üzgünüm. Biz sakin köy hayatımızdan çok memnunuz. O koca binalar gelirse ne yaparız diye düşünüyorum. Köyün % 80’i satıldı. Yatırımcılar, büyük firmalar ve hatta Araplar birçok yerden arazi aldı. Umarım köy kahvemiz elimizde kalır. Lüks dairelerden, rezidanslardan, villalardan bahsederken, artık kimse bize köy evi yaptırmaz. Zaten yok seviyesine gelmiş hayvancılık ve çiftçilik tamamen biter. Köyümüz eski tarihini korusa yeter. 1970’li yıllarda ailecek birleşip 21 kişilik bir otobüs aldık. Amcam şoför, ben muavindim. Buradan Edirnekapı’ya en fazla 1 saatte giderdik. Şimdi 2 saatte gidebilen şanslı! Arabasız yollardan bahsederken, rezidansları konuşur olduk.”

DEVLETE KARŞI GELİNMEZ

81 yaşındaki Arif Bayır, Kırım’dan göçmen gelen babası sayesinde Dursunköylü olmuş. 1934’te evleri sırf bayırda diye aldıkları soyadlarını hala neşeyle anlatıyor. “Eskiden çok fakirdik burada. At arabamız vardı, şehre odun taşırdık. Şimdi çok değerlendi diyorlar şaşırıyorum.” 1957 seçimlerinde Menderes’in vaadiyle köyde ilk kez tapu aldıklarını söylüyor: “60 dönüm arazi verdi. Aramızda paylaştırıldı. O yıldan bugüne köyümüz aynı ama köyde adam kalmadı. Yatırımların yapılacağını duyunca emlakçılar geldi, arsalar tutanın elinde kaldı. Benim tepede ufak bir arsam var. İnşallah torunlarımın işine yarar. Yoksa ben ne yapayım artık araziyi, toprağı.” Bayır, Kanal İstanbul için “Kalabalık olacak buralar. Huzur kalmayacak. Biz nereye gideceğiz. Fakat babam bize ‘devlete karşı gelinmez’ derdi” diyor.

BURALARDA KALAMAYIZ

Projeyle birlikte kanala komşu olacak diğer köy ise Baklalı. Selim Şen, yaklaşık 1800 kişilik Baklalı köyünün muhtarı. Aynı zamanda bir çiftçi. Köylerinin diğer köylere oranla Türkiye’nin her yerinden göç aldığını, özellikle 3. Köprü inşaatı sayesinde nüfusun azalmadığını, çiftçilik ve hayvancılık konusunda ise direndiklerini anlatıyor. Tarihte Fatih Sultan Mehmet’in avlanmaya geldiği yer olarak köylerinin bilindiğini söyleyen Şen, “Dededen toruna çiftçilik devam ediyor. Azalsa da bitirmemek için elimizden geleni yapıyoruz” diyor. Şen, Kanal İstanbul projesinin ilk açıklandığında köyün içinden geçeceğini duyduklarını ve korktuklarını anlatıyor:

“Yine de ‘Dünya projesi’ deyip elbette saygı duyduk. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, ‘Dursunköy ve Baklalı yerleşkeleri sakinleri olumsuz etkilenmeyecek’ dediğinde bir ‘oh’ çektik. Başka bir yaşam bilmiyoruz. Apartmanda nasıl yaşanır bilmeyiz. Şehre gidince hemen geri dönmenin yolunu arıyoruz. Baklalı köyünün dörtte üçü zaten havalimanı inşaatıyla satıldı. Şimdi durmadan el değiştiriyor. Biz buralarda artık nasıl kalırız, bilmiyorum. Bu bir memleket meselesi, yapılacaksa elbette yanındayız ama muhtar olarak tek endişem çoğu yaşlı köy nüfusunun mağduriyet yaşamaması.”

BAKSANA DÜNYA BİZİM BAKLALI’YI KONUŞUYOR

84 yaşındaki Hasan Asan 37 sene önce çiftçilik yapmak için Baklalı’ya gelmiş. “Herkesten daha buralıyım” diyen Asan, projeden çok memnun: “1988’de bir motor almıştım, çamurdan yolsuzluktan evimize gidemezdik. Kanal İstanbul buraya geleceği için çok mutluyum. Kanal İstanbul’la yatıp kalkıyoruz yıllardır.” Hasan Asan her gün Kanal İstanbul hakkındaki gelişmeleri takip etmek üzere gazete alıyor.

Gülümseyerek, “Baksana bütün dünya Baklalı’yı konuşuyor” diyor: “Ben burada insanların işsizlikten kırıldığı günleri gördüm. Krizleri gördüm. İş sağlanacağı için, bölgedeki gençler iş bulacağı için çok memnunum. Her şeyden öte, yıllardır çalışıyorum ve 19 torunuma bir dikili ağaç bırakabileceğim elimdeki arsalarla.” Hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih5318 Ocak 2018 15:10

    işçi emeklisi, intibakını verme maliyeti belli olmayan**kanal lazımdı*???bundan sonra demekki işçi emeklisi daha çok sürünecez...

  • Gerçekçi17 Ocak 2018 22:30

    Akp Amerikan uşağı,türk düşmanı bir hükümrttir.Bu proje bizi daha borçlu ve dışa bağımlı yapacak.Yandaşlsra peşkeş çekilen rantlsrdan kendileri de doyacak.3.köprü ne kadar gereksizse ve israfsa bu da öyle olacak.Rabbim bir an önce bizi bu hırsızlardan kurtarsın.

  • MİSAFİR17 Ocak 2018 15:17

    hasan aydın senin o güzergahta arazin mi vardı? çok hevesli görünüyorsun?

  • Hasan aydın17 Ocak 2018 17:34

    Misafir, herhalde senin yok ki böyle atarlısın?

  • KILIÇ17 Ocak 2018 15:01

    EMLAKÇI DEDİKODUSU BAŞLAMIŞ YARINLARDA BİRİLERİ YANDIM ANAM TÜRKÜSÜ SÖLEMEYE BAŞLAR GEÇMİŞTE BU OYUNLARI GÖRDÜK.

  • Şimşek17 Ocak 2018 14:51

    İstanbul boğazından doğalgaz LNG tanker geçişi çok tehlikeli olduğu için Türkiye izin vermiyor. Başta Ukrayna olmak üzere Doğu Avrupa mağdur. Amerika Rusyayı istemiyor. Saros ve marmara ereğlisi yetmiyor. Kanaldan tehlikeli madde geçişi için belki Amerika Katara finanse ettiriyor. Etrafınıda bunlara veriyor. İngiliz ve Amerikan gemileri Karadenizde cirit atacak.

  • Tam komedi18 Ocak 2018 02:11

    Hacı dogalgaz boru hattından ( TANAP )haberin varmı ?

  • VECİHİ17 Ocak 2018 14:51

    İSTANBULA İHANET ETTİK DİYORLAR ARTTIRARAK DEVAM EDİYORLAR PES YANİ

  • mustafa17 Ocak 2018 14:35

    memleketi talan ettiniz lanet olasıcalar...

  • sanmıyorum17 Ocak 2018 13:46

    amacımız geçen gemilerden para almaksa bunlar türk kamyoncusu değil ki buradan gidebilirsin buradan gidemezssin diyebileceksin madem onu diyorsun paranı da paşa alırsın yada klavuzsuz geçişi yasaklarsın ve iyi para istersin olur biter madem gücün var bunu yap. ama burada rant yok....

  • Hasan aydın17 Ocak 2018 14:32

    Sanmayan arkadaşım, bu boğz işlerine belliki çok yabancısın. Ulaslararası anlaşmalarla dönüyor işler. Sen kılavuzsuz geçişi yasaklayamazsın, onlar isterse kılarvuzla geçerler. Türkiye de belli bahaneleri üretip istanbul boğazını kapar ve tek geçiş kanal istanbul olursa paşa paşa oradan geçerler ve sen de paşa paşa ücreti alırsın.

  • hepimiz iyiyiz17 Ocak 2018 13:06

    inşallah 2019 seçimlerinde iktidar değişirse yeni gelenler projeyi kaldırırlar.

  • kerim17 Ocak 2018 12:45

    istanbulun havası doğası tamamen değişecektir. kuşların göç yolları yok olacaktır. tarım hayvancılık istanbulda bitecektir. istanbulu talana son verin.

  • dursun17 Ocak 2018 12:43

    kanalın etrafında yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemeli. izin verilirse kötü amaçlı yapılmış projedir.

  • Riskler17 Ocak 2018 12:28

    Tuzlu su çoraklık ve susuzluk getirebilir tatlı su azalabilir oksijen azalabilir yeni bir boğaz ve yalı hayallleri trrsine dönebilir

  • ASİ17 Ocak 2018 12:14

    tarım hayvancılık ülkemize yazık ettiler. tarım yapmayı unutursak ülke biter. ülkeyi peşkeş çekiyorlar uyanın.

  • HALKÇI17 Ocak 2018 11:37

    "devlete karşı gelinmez" dilimizde yer etmiş bir deyiş, devlet bir yanlış yapıyorsa elbette karşı gelinir, gelinmeli de, devlet dediğiniz vatandaş için varolan bir şey, devlet her şeyi doğru yapar diye bir kural yoktur, devleti doğru şeyler yapmaya zorlayan halk olmalıdır. Aksi halde halk güdülmeye layık görülür. Örn. kanal istanbul doğru bir şey değildir, keşke karşı gelinerek engellenebilseydi...

  • Hasan aydın17 Ocak 2018 14:28

    Halkçı bey kardeşim, gerçek hayatta yüzde yüz faydalı faydalı bur şeyin varlığı söz konusu dahi olamaz. Elbet her durumun yararları ve zararları olacaktır. Bu bittabi önlenemez bir durumdur. Önemli olan yararlarlarını ve zararlarını tartıp o çerçevede davranmak,yorum yapmak, değerlendirmektir. Kanal İstanbul elebette ota-böçeğe, falan filan durumlara zararı dokunacaktır Ama getirisi bu zararları telafi edecektir ve edecekte zate. Bir yılda masrafını karşılayacak bir projeyi zararlı görmek herhalde "gezi aklını" gerektirir.

  • HALKÇI17 Ocak 2018 13:52

    hasan bey kanalın neden faydalı bir şey olmadığını bilim adamlarımız sebepleriyle birlikte açıklıyorlar, geçmişteki ve yeni açıklamalara bakarsanız görürsünüz,

  • Hasan aydın17 Ocak 2018 13:04

    Nickname'ini "halkçı" yapmakla olmuyor o işler. Kanal İstanbul neden kötüymüş. Türkiye artık boğaz geçişlerinden para alacak diye mi?Lozandaki peşkeş düzeltilecek diye mi?

  • Türk 17 Ocak 2018 10:42

    Haberin başlığı ile haberin içeriği arasında bir bağ bulunmuyor. Sanki tüm köyü araplar satın almış gibi başlık atmışsınız. Sizin yaptığınız açıkça algı operasyonudur.

  • Emekli17 Ocak 2018 10:39

    Akp maalesef hayvancılığı ve tarımı bitirdi. Et ve süt fiyatları artmaya devam edecek. Biz de emekli olarak sandıkta bu zamların hesabını soracağız.