E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNotumuzu düşüren Fitch'e para ödeniyor---

Notumuzu düşüren Fitch'e para ödeniyor

Notumuzu düşüren Fitch'e para ödeniyor
30 Ocak 2017 - 07:50 borsagundem.com

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Moody’s ve Fitch ile sözleşme imzalandığını hatırlatarak “Bu kuruluşa Hazine’den para ödüyorsun” dedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye hakkında verdiği ‘yatırım yapılabilir seviyede notu kalmadığı' yönündeki kararı şok etkisi yarattı. Çünkü bu kuruluşla Türkiye'nin özel sözleşmesi var ve her yıl önemli miktarda Fitch'e ödeme yapıyoruz.
Sözcü'nün haberine göre, önceki gün kararını açıklayan Fitch, Türkiye'nin ‘BBB-' ile ‘yatırım yapılabilir' seviyede olan kredi notunu ‘BB+' ile spekülatif seviyeye düşürdü. Fitch'in açıklamasında, Türkiye'nin artık yatırım yapılabilir seviyede kredi notu kalmadığına dikkat çekildi. Bu karara ilk tepki Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek, Yunan filozof Epiktetos'un, “Önemli olan başınıza nelerin geldiği değil, bunlara nasıl tepki verdiğinizdir” sözünü Twitter hesabından paylaştı. Bu sözler tepkiden çok öz eleştiri gibi algılandı.
Şimşek, iki ay önce CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı.

‘EY FİTCH' DİYEMEZSİN

Şimşek, çok tartışılan şu bilgiyi verdi: “Uluslararası sermaye piyasalarında tahvil ihraçlarının gerçekleştirilebilmesini teminen, ülkemizin en az iki adet uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu ile sözleşme bazında çalışması gerekmektedir. Bu kapsamda, 2003-2012 yılları arasında Hazine Müsteşarlığı Moody's ve Standard&Poor's (S&P) kredi derecelendirme kuruluşları ile sözleşme bazında çalışmıştır. 2013 yılından itibaren ise S&P ile olan sözleşme sona erdirilmiş olup, yerine Fitch kredi derecelendirme kuruluşu ile sözleşme bazında çalışılmaya başlanmıştır. Hali hazırda, Moody's ve Fitch kredi derecelendirme kuruluşları ile sözleşmemiz bulunmaktadır. Kredi derecelendirme kuruluşları ile imzalanan sözleşmelerin maliyet dahil koşulları yine sözleşme hükümlerince mahremiyet taşımaktadır.”
CHP'li Muharrem İnce, Mehmet Şimşek'in verdiği cevabı sosyal medya hesabından paylaşarak şunları ifade etti: “Eyyy Fitch sen kimsin ya' diyemezsin. Çünkü bu kredi derecelendirme kuruluşu ile sözleşmen var. Bu kuruluşa Hazine'den para ödüyorsun!”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)